INTERZIS în supermarketurile din România, din 2025! Nu veți mai găsi asta la raft
Schimbare majoră pentru consumatorii din România! Noua lege vizează protecția consumatorilor de efectele nocive ale unui ingredient periculos prezent în ambalajele produselor alimentare. Comisia Europeană a implementat legea începând cu 1 ianuarie 2025.
Conform unui comunicat emis de Comisia Europeană, noile măsuri adoptate de la 1 ianuarie 2025 sunt menite să reducă expunerea populației la substanțe chimice periculoase. Bisfenolul A (BPA) a fost mult timp subiectul unor controverse intense – în special din cauza efectelor sale dăunătoare asupra sănătății umane.
Decizia Comisiei Europene de a interzice folosirea BPA în ambalajele alimentare a fost adoptată în urma unor studii ample – care au generat preocupări considerabile în materie de sănătate pentru populația UE. Cine este românul care și-a înjunghiat soția în fața unui magazin din Italia. Daniela se zbate acum între viață și moarte
Adio BPA din ambalajele produselor alimentare
Bisfenolul A este un produs chimic industrial folosit în principal în producția de materiale plastice policarbonat și rășini epoxidice. Acest material se găsește în mod obișnuit în diferite recipiente pentru alimente, inclusiv în sticlele de apă, interiorul conservelor sau alte recipiente din plastic.
Potrivit cercetătorilor, bisfenolul A prezintă un risc mult mai răspândit pentru sănătatea oamenilor decât se credea până acum. BPA poate deteriora sistemul imunitar uman în doze foarte mici. Acest lucru se adaugă la o serie de efecte nocive descoperite anterior asupra sănătății umane, cum ar fi perturbarea sistemului endocrin, reducerea fertilității și reacțiile alergice ale pielii. Totodată, cercetătorii au descoperit un risc crescut al complicațiilor în cazul sugarilor, copiilor și femeilor însărcinate – care sunt mai predispuși la perturbările hormonale.
Pentru a limita expunerea la substanțele chimice care prezintă un risc pentru sănătatea populației din Uniunea Europeană, începând cu 1 ianuarie 2025, BPA va fi complet interzis în toate materialele plastice care intră în contact cu alimentele, conform unui comunicat transmis de Comisia Europeană. Reacția virală a unui cuplu de americani după ce a intrat într-un supermarket din România: ”Ne întrebăm dacă și alte magazine au asta”
Schimbarea va fi vizibilă pe rafturile magazinelor alimentare. Producătorii vor fi obligați să se adapteze noilor măsuri și să înlocuiască BPA-ul cu materiale alternative care să respecte noile reglementări europene. Noile măsuri vor contribui la creșterea siguranței alimentare pentru populația UE.