Momente de panică intense la emisiunea Ferma, de la Pro TV. Viviana Sposub a făcut atac de panică în timpul filmărilor, pe o ploaie torențială. Tânăra prezentatoare și-a revenit abia după ce medicii au intervenit să o ajute.
Viviana Sposub a pus producătorii și colegii pe jar la emisiunea Ferma, după ce, brusc, în timpul filmărilor, tânăra a început să aibă un atac de panică. Bruneta simțea că se sufocă, încerca să respire fără putință, tremura și a început să plângă de teamă. Colegul care care se afla în preajma ei, Gabriel Toader, a fost cel care a chemat ajutoare de urgență.
Echipa medicală ajunsă la fața locului a reușit să o stabilizeze pe Viviana Sposub, care după 20 de minute și-a revenit. Ea a rămas însă cu mâinile încleștate ceva vreme.
Tânăra s-a panicat complet într-o fracțiune de secundă: „Nu pot să respir, mă simt închisă în locul ăsta, n-am aer.”, i-a spus Viviana colegului ei.
Gabriel Toader ei a întrebat-o imediat când a văzut-o: „Ai atac de panică?”
Bruneta a început să plângă și repeta: „N-am aer”.
„Nu pot să mișc degetele”, le-a spus Viviana, panicată, medicilor când au ajuns.
Atacul de panica reprezinta un episod brusc si recurent de teama intensa, neliniste sau anxietate, care declanseaza reactii fizice severe, in ciuda faptului ca nu exista un pericol real sau o cauza aparenta.
Atacurile de panica pot fi foarte ingrijoratoare. Cand se produce un atac de panica, ai putea crede ca pierzi controlul, ca ai un infarct de miocard sau chiar ca mori. Multe persoane au unul-doua atacuri de panica de-a lungul vietii, iar problema dispare, probabil cand situatia stresanta se incheie. Insa, daca te confrunti cu atacuri de panica recurente, neasteptate si ai perioade lungi de teama constanta sau de teama a unui alt atac, probabil ca ai afectiunea denumita tulburare de panica.
Atacul de panica in sine poate fi inspaimantator si iti poate afecta semnificativ calitatea vietii. Exista insa tratamente eficiente.
O teorie patogenica afirma ca pacientii care sufera de tulburare de panica au o vulnerabilitate neurofiziologica predispozanta care poate interactiona cu stresorii specifici din mediu, producand astfel boala.