Majoritatea liderilor de astazi ai lumii interlope au invaTat sa scrie Si sa citeasca intre zidurile temutei Scoli de corecTie, care, in perioada de dinainte de 1989, aducea mai mult cu un lagar de concentrare. Acum mai bine de 25 de ani, aici au locuit Si au invaTat fraTii Geamanu, Amet Metin, Nicu Maharu Si alte nume sonore. Inainte sa fie inchiSi la "corecTie", mulTi dintre ei erau complet analfabeTi, iar perioada reeducarii forTate a fost singurul lor contact cu o unitate de invaTamant.
Inainte de RevoluTie, parinTii obiSnuiau sa-Si ameninTe odraslele neascultatoare ca, daca nu sunt cuminTi, ajung la Scoala de corecTie. AceStia nici nu-Si imaginau insa, la adevarata dimensiune, cat de cumplit era locul acesta. De pe bancile acestei aSa-zise unitaTi de invaTamant au ieSit personajele care, peste ani, aveau sa scrie istoria criminalitaTii romaneSti postdecembriste. Liderul interlop Amet Metin, in varsta de 46 de ani, este unul dintre foStii elevi ai Scolii de corecTie de la GaeSti. Cu toate ca au trecut aproape 30 de ani de atunci, Metin iSi aduce aminte perfect perioada in care a stat inchis acolo. „Eram in jur de 800 de baieTi, care mai de care mai violent Si dornic de afirmare. CondiTiile te inraiau tot mai mult. Eram plini de paduchi Si stateam cate 45 de copii intr-o camera cu zece paturi. Cand nu ne bateam intre noi, ne bateau educatorii Si gardienii”, spune Metin. In plus, mancarea era un alt element de tortura. „RaTiile de hrana erau in bataie de joc. Mancam numai arpacaS Si turtoi de mamaliga, iar apa era maro inchis pentru ca era plina de rugina”, ne-a mai dezvaluit Amet Metin.
Tot pe la Scoala de corecTie de la GaeSti au mai trecut Si fraTii Sandu Si Petre Geamanu, consideraTi de mulTi drept unii dintre cei mai rai Sefi din „garda veche” a lumii interlope. In ciuda reputaTiei pe care au dobandit-o in timp, cei doi au ramas in amintirea celor care i-au avut in grija ca doi copii liniStiTi, care iSi vedeau, in general, de treaba lor. Pe la GaeSti ar mai fi trecut Si Nicu Maharu, fostul iubit al Simonei Sensual, care, minor fiind, ar fi comis o agresiune sexuala. Dupa RevoluTie, Scoala de corecTie a inceput, incet-incet, sa se transforme intr-un loc de reeducare adevarat. Corpurile de cladire au fost reabilitate, iar camerele au devenit niSte incaperi salubre, din care au disparut mucegaiul Si Sobolanii. Copiii au parte de cabine de duS Si toalete civilizate, in condiTiile in care in trecut se spalau intr-un fel de jgheab. „Astazi nu mai este nimic din ce a fost inainte de 1989, cand in aceasta unitate aveam in jur de 800 de minori. Acum, la Centrul de Reeducare sunt 60 de minori care dorm cate cinci in camera Si care sunt imparTiTi pe grupe, in aSa fel incat educatorii sa-i poata cunoaSte Si sa se poata ocupa de fiecare in parte”, ne-a declarat Adrian Vulpescu, directorul Centrului de Reeducare GaeSti. Vulpescu ne-a explicat ca, in noile condiTii, se incearca reintegrarea in societate a unui numar cat mai mare de minori. „Noi facem eforturi sa le salvam viitorul Si sa nu ajunga mai tarziu intr-un penitenciar adevarat. Cu toate acestea, mulTi dintre ei provin din familii dezorganizate sau sunt, pur Si simplu, copii. Din pacate, odata ce parasesc acest centru, aceStia iSi reiau activitaTile infracTionale”, a mai spus Vulpescu.