Interdicția UE care va lovi și România. Forul european pregătește una dintre cele importante legi din ultimii ani
Uniunea Europeană vine cu o nouă directivă care o să îi afecteze și pe români. La Bruxelles a fost luată decizia ca anumiți agenți frigorifici să fie interziși în pompele de căldură, aparate de aer condiționat și frigidere. Măsura se impune începând cu anul 2027.
Recent, Uniunea Europeană a convenit asupra interzicerii așa-numitelor gaze fluorurate (freoni) în pompele de căldură, sistemele de aer condiționat și frigidere. Astfel, anumiți agenți frigorifici urmează să fie retrași de pe piață din 2027, însă obiectivul principal este interzicerea totală a gazelor fluorurate în UE până în anul 2050.
Ce sunt gazel fluorurate
Așa cum spuneam, până în anul 2050, obiectivul UE este de a elimina gazele fluorurate (HCFC sau hidro-fluoro-carbonul). Acesta gaze sunt cunoscute sub denumirea generică de freoni și sunt folosite ca material de răcire în frigidere, aparate de aer condiționat, pompe de căldură sau alte echipamente.
Gazele fluorurate sunt produse de om și, conform Bruxelles-ului, reprezintă aproximativ 2,5% din emisiile de gaze cu efect de seră ale UE. Astfel, măsura de renunțare la aceste gaze, care sunt de 25.000 de ori mai periculoase decât CO2 este parte a planurilor blocului comunitar de a combate schimbările climatice.
Așadar, noile norme UE prevăd o eliminare treptată în statele membre a gazelor fluorurate. Din 2027, gazele fluorurate care au un potențial de gaze cu efect de seră (GWP) de peste 150 o să fie eliminate. În plus, din 2035, toți agenții frigorifici nenaturali din pompele de căldură și sistemele de aer condiționat vor fi complet interziși – chiar și cei care au o valoare GWP scăzută.
Deputatul responsabil pentru noul regulament, Bas Eickhout a numit legea „extrem de importantă pentru că gazele nu sunt doar foarte dăunătoare pentru climă, ci pentru că oferim companiilor claritate”
„Companiile europene sunt deja pionierii în dezvoltarea de alternative ecologice la gazele fluorurate. Deci această lege va fi bună atât pentru economia europeană, cât și pentru climă”, a mai spus Bas Eickhout.
Potrivit autorității de la Bruxelles reglementările convenite acum vor preveni emisii suplimentare de aproape 500 de milioane de tone până în 2050.