Instalațiile de Crăciun reprezintă un real pericol, potrivit specialiștilor: ”Se pot transforma în adevărate torțe”
Spiritul Crăciunului nu se simte cu adevărat fără luminițele colorate, însă puțini știu că în unele cazuri acestea pot fi periculoase. Un electrician a atras atenția asupra faptului că improvizațiile pot duce la tragedii!
Sărbătorile de iarnă au fost așteptate cu nerăbdare de mulți români, iar decorarea locuinței și împodobirea bradului se află în topul pregătirilor specifice acestei perioade. Cu toate acestea, luminile festive pot fi mortale în unele situații. Specialiștii au subliniat câteva reguli pe care oamenii trebuie să le respecte cu strictețe pentru a sta departe de incidentele tragice.
„Nu folosiţi improvizaţii, nu solicitaţi instalaţile electrice folosind mai mulţi consumatori simultan. Apelaţi la personalul autorizat pentru verificarea instalaţilor, folosiţi doar echipamente omologate, decuplaţi echipamentele electrice atunci când lipsiţi o perioadă mai lungă de acasă, nu permiteţi copiilor să se joace cu instalaţii electrice”, a declarat Cobzariu Constantin, Centrul operațional ISU Dolj, potrivit observatornews.ro.
Nu putem să nu precizăm faptul că lucrurile sunt și mai serioase atunci când vine vorba de bradul de Crăciun, asta pentru că lemnul este ușor inflamabil. Ba chiar mai mult, brazii artificiali pot lua foc foarte repede, motiv pentru care se poate ajunge imediat la un incendiu. Prin urmare, oamenii trebuie să fie atenți la luminile pe care le aleg.
„Lemnul de brad este uşor inflamabil, iar atunci când se usucă se aprinde şi mai repede. La fel şi în cazul brazilor artificiali, în doar câteva secunde aceştia se pot tranforma în adevărate torţe”, adăugat Cobzariu Constantin.
Citește și: Produsul tradițional de Crăciun care ne face mai inteligenți, potrivit medicului Vlad Ciurea
Ce a spus un instalator român despre pericolul luminițelor de Crăciun
Instalațiile trebuie folosite în funcție de anumite standarde. Electricianul Valentin Țuțulan a adus în discuție și faptul că oamenii trebuie să fie atenți dacă luminile sunt destinate pentru interior sau exterior, pentru că există risc de scurtcircuitare. Trebuie verificat, de asemenea, dacă există defecțiuni, iar dacă da, cea mai indicată soluție ar fi schimbarea produsului.
„Trebuie să ne uităm mai exact cum sunt ele folosite, pentru interior sau pentru exterior. Ele au un standard de protecţie, dacă este folosit neconform, adică dacă instalaţiile de exterior sunt puse în interior, o să existe riscul de scurtcircuitare (…) Verificăm dacă avem defecţiuni pe întreaga suprafaţă. Nu încercăm să reparăm sau să prelungim cu altceva, ideal ar fi să înlocuim produsul cu unul care să repecte standardul”, a mărturisit Valentin Țuțulan, electrician.
Citește și: Câte zile poate rezista toba de porc în frigider, de fapt. După cât timp trebuie aruncată