Într-o piață din București se practică înșelătorie pe față, așa au demonstrat inspectorii Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor – ANPC. Până și ei au fost extrem de dezamăgiți de neregulile găsite.
Hora Constantinescu, președintele ANPC a publicat pe rețelele de socializare un filmuleț realizat în piața volantă din fața Academiei Militare. Sâmbătă, 25 noiembrie, în timpul unui control, acesta a găsit la un punct de comercializare o brânză „falsă”. Descoperirea a stârnit reacții în lanț.
Președintele Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor – ANPC a filmat cum a prins în fapt o vânzătoare ce încerca să păcălească clienții într-o piață din București. Horia Constantinescu a întrebat-o pe femeie de unde provine brânza pe care o comercializează. Inițial, aceasta s-a ferit să dea un răspuns concret, însă după mai multe insistențe a recunoscut că, în realitate, produsul nu este unul tradițional, ci cumpărat din supermarket.
„După câteva scandaluri și ieșiri necontrolate ale unora dintre comercianți sper ca ordinea să se fi restabilit iar înșelarea consumatorilor să rămână istorie. Nici brânza de vaci nu mai e ce a fost. În piața volantă din fața Academiei Militare, tradițională este înșelarea. Deci brânza de vaci este de asemenea industrializată, nu este o brânză de vaci așa cum se pretinde în mod tradițional. ”, a declarat președintele Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor.
Filmulețul în care Horia Constantinescu o trage la răspundere pe vânzătoare a ajuns imediat viral. Descoperirea făcută de președintele ANPC a adunat reacții în lanț. Aproape 500 de oameni au lăsat comentarii cu privire la situația dată.
„Amendă maximă la ăștia, se mai plâng țăranii că nu le cumpără oamenii marfa, la ce preț o dați, să o mâncați voi… amendați până în măduva oaselor trebuie.”/ „În toate piețele e așa. Nu doar cu brânzeturile. Și la fructe sau la legume e la fel. Acești bișnițari cumpără de la market sau depozit și vând în piață.”/
„99 % nu sunt producători. Nu am curajul să cumpăr brânză, nu scrie termen de expirare, nimic.”/ „De ce mai sunt lăsați sa o comercializeze? Dacă mint, de ce sunt lăsați în continuare să vândă ? Amendă și continuă ?”/ „Felicitări! La cât mai multe acțiuni în piețele nostre!”, au fost câteva dintre comentarii.
Mai multe persoane au povestit că s-au confruntat cu această problemă. După ce au ajuns acasă și au consumat produsul cumpărat, și-au dat seama că este altceva față de ce le-a fost prezentat în piață.