Injuri cand esti la volan? Atunci trebuie sa stii cat te va costa! Noi prevederi ale Codului rutier

De: Cancan
Publicat: 19/01/2015 | 18:38

Noile prevederi referitoare la transportul minorilor vor intra in vigoare in 30 de zile de la momentul publicarii lor in Monitorul Oficial, adica incepand cu 6 februarie 2015. De asemenea, daca injuri in trafic, vei scoate bani din buzunar.
Luna februarie vine cu o serie de noi amenzi pentru participantii la trafic. Copiii mai inalti de 135 de centimetri pot sta pe orice scaun din spate, daca poarta centura de siguranta a masinii. Soferul este obligat sa le puna in vedere pasagerilor ca trebuie sa isi prinda centurile cand se afla in masina. Nerespectarea acestor reguli introduse recent va fi sanctionată cu pana la cinci puncte de amenda, iar in bani ar putea ajunge la 450 de lei – cam cat ar costa, de fapt, un scaun pentru bebelus.
Potrivit noilor reguli, este obligatoriu ca dispozitivele de fixare in scaun sa fie omologate si adecvate pentru caracteristicile fizice ale copiilor. Obligatiile privind dispozitivele de fixare nu se aplica atunci cand este vorba de masini destinate transportului public de persoane sau de taxiuri. Totusi, este obligatorie supravegherea copilului de catre o alta persoana in afara de sofer. De asemenea, potrivit rtv.net, obligatia folosirii dispozitivului de fixare sau a centurii de siguranta nu se aplica dacă minorul este scutit de un medic de la purtarea sistemelor de siguranta.

Clase de amenzi

Politistii sunt cu ochii in patru

Sanctiunile prevazute in Codul rutier sunt stabilite pe clase, in functie de gravitatea faptelor si de pericolul social pe care acestea il prezinta. Amenzile din clasele I-IV de sanctiuni se aplica persoanelor fizice, in timp ce amenzile din clasa a V-a de sanctiuni se aplica doar persoanelor juridice. Potrivit actului normativ, clasele de sanctiuni sunt urmatoarele: clasa I: 2 sau 3 puncte-amenda; clasa a ÎI-a: 4 sau 5 puncte-amenda; clasa a III-a: de la 6 la 8 puncte-amenda; clasa a IV-a: de la 9 la 20 puncte-amenda; clasa a V-a: de la 21 la 100 puncte-amenda. Astfel, amenzile care se vor aplica de la 1 ianuarie vor fi urmatoarele: clasa I: 195 sau 292,5 lei; clasa a ÎI-a: 390 sau 487,5 lei; clasa a III-a: de la 585 la 780 de lei; clasa a IV-a: de la 877,5 la 1950 de lei. clasa a V-a: de la 2047,5 la 9750 de lei.

Atentie la culoarea galbena!

Printre faptele care se sanctionează cu amenzi din clasa I se numara manevrele de schimbare a directiei de mers facute fara respectarea obligatiei de semnalizare, conducerea unui vehicul avariat peste termenul de 30 de zile de la momentul eliberarii documentului prin care s-a constatat avaria sau lasarea libera a volanului, ghidonului ori manetei de comanda a vehiculului in timpul conducerii. De asemenea, cu 195 sau 292,5 lei se mai amendeaza si nerespectarea semnificatiei culorii galbene a semaforului. Amenzile din clasa a II-a de sanctiuni sunt date, printre altele, pentru nerespectarea semnificatiei indicatoarelor si marcajelor de obligare,nerespectarea regulilor de utilizare a mijloacelor de avertizare sonora sau conducerea unui autovehicul care are montate anvelope cu alte dimensiuni/caracteristici decat cele trecute in certificatul de inmatriculare/inregistrare, ori care sunt uzate peste limita admisa. Totodata, in anumite situatii, pe langă amenzile de 390 sau 487,5 lei, soferilor li se mai poate suspenda dreptul de a conduce pentru 30 de zile. Printre aceste cazuri se numara: depasirea coloanelor de vehicule oprite la semafor (la culoarea rosie) sau la trecerile la nivel cu calea ferata; neacordarea prioritatii de trecere a pietonilor care traverseaza drumul. Printre faptele pentru care se dau amenzi din clasa a III-a de sanctiuni se numara conducerea unui autovehicul cu un permis auto expirat, nepastrarea distantei laterale fata de vehiculele care circula din sensul opus sau circulatia cu un autovehicul care are defectiuni la sistemul de iluminare/avertizare sonoră ori cand acestea lipsesc.

Injuraturile se platesc

In ceea ce priveste amenzile din clasa a IV-a de sanctiuni – cele mai mari pentru persoanele fizice –, acestea se aplica, printre alte situatii, atunci cand se circula cu masini al caror termen de valabilitate al inspectiei tehnice periodice este expirat, atunci cand soferii nu-si fac verificarea medicala periodică sau atunci cand acestia fac gesturi obscene, injura, adreseaza expresii jignitoare/vulgare la adresa participantilor la trafic.