Initiatorul mega-tepei Gerald a scapat de toate acuzatiile. A petrecut cu berbecut la protap pentru a sarbatori prescriptia penala
Judecatorii au decis ca faptele penale sunt prescrise, iar Gorduna nu mai poate fi tras la raspundere. In urma au ramas aproape 390.000 de pagubiti, care au cotizat cu 20 de milioane de euro.
Magistratii Judecatoriei Sectorului 2 au constatat, in urma cu doua zile, prescriptia infractiunii de inselaciune de care era acuzat Gerald Gorduna si doi dintre complicii sai, asa ca au incetat procesul penal impotriva acestora. Artizanul jocului piramidal care i-a purtat numele a scapat si de acuzatia de bancruta frauduloasa, pentru care a fost achitat de judecatorii bucuresteni.
Decizia acestora a fost luata in conformitate cu prevederile Noului Cod penal, care arata ca, in cazul infractiunii de inselaciune, autorul nu mai poate fi tras la raspundere daca au trecut mai mult de cinci ani de la comiterea faptei. In cazul lui Gerald Gorduna, anul acesta s-au implinit 20 de ani de la cea mai mare teapa data vreodata romanilor care voiau sa se imbogateasca peste noapte, din nimic.
Decizia nu este definitiva, dar nici nu se mai poate face dreptate
Cel putin teoretic, mai exista o sansa, pentru ca decizia magistratilor Judecatoriei Sectorului 2, nu este definitiva. Practic insa, juristii stiu ca prescrierea unei infractiuni nu este de regula, inlaturata de o instanta superioara. Mai mult, judecatorii au lasat nesolutionata latura civila, tocmai din cauza achitarii inculpatilor, ceea ce inseamna ca pagubitii nu-si vor vedea niciodata banii inapoi.
Gerald Gorduna, initiatorul jocului piramidal din anii ’90
Hotararea luata in urma cu doua zile de judecatori a provocat, asa cum era de asteptat, valuri de bucurie la domeniul lui Gerald Gorduna din apropierea Capitalei. Potrivit unor surse din anturajul acestuia, el a organizat o mega-petrrecere pentru prieteni si apropiati, cu berbecut la protap, sampanie Moet, branzeturi fine si alte delicatese, iar invitatii au chefuit o noapte intreaga.
A rulat 20 de milioane de euro
La 24 de ani, Gerald Gorduna a pus bazele jocului piramidal, care promitea imbogatire rapida, in orasul sau natal, la Focsani, in anul 1993, iar presa vremii spunea ca Gerald avea vaste cunostinte in “servicii”, intrucat ar fi fost bodyguardul dictatorului Nicolae Causescu. Regulamentul concursului specifica ca oamenii isi luau de sapte ori suma depusa, la trei luni de la depunerea banilor. 20 de milioane de euro au fost depuse, din Romania si Republica Moldova, de catre aproximativ 390.000 de persoane, iar colapsul a inceput cand oamenii au inceput sa-si retraga banii.
Numai cei inspirati, care au avut prioritate la scadenta, au reusit sa se bucure de castigul promis, adica aproximativ 57.000 de persoane. In martie 1994, firma a intrat in insolvabilitate. Pe 22 martie 1994, Gerald Gorduna a fost arestat pentru inselaciune si bancruta frauduloasa, dar a fost eliberat dupa cateva luni. A fugit in SUA unde s-ar fi casatorit, a fost dat in urmarire prin Interpol, iar autoritatile romane i-au cerut extradarea. Justitia americana a respins cererea, pe motiv ca statul roman nu a reusit sa demonstreze vinovatia acestuia. In perioada 2000-2001, Gerald a revenit pe continentul european, unde ar fi fost implicat in alte afaceri judiciare. In 2007, pe numele sau a fost emis un mandat de arestare sub invinuirea de invinuit de trafic de droguri si spalare de bani. A fost arestat si extradat in Germania. Ulteior, a revenit in Romania, iar in mai 2012 a declarat pentru Cancan.ro, despre furia jocului piramidal ”Sunt lucruri care au trecut, acum ma ocup de afaceri imobiliare. Nu sunt putred de bogat, dar ma descurc, nu pot sa ma plang”
(M.N.)