Inițiativa UE care ne-ar putea ajuta să rezistăm fără gazele rusești. Iată ce au de făcut românii în această iarnă
Lipsa gazelor rusești ar putea fi resimțită în această iarnă de către români, tocmai de aceea Uniunea Europeană a venit cu o soluție. Majoritatea persoanelor vor fi nevoite să renunțe la confortul obișnuit pentru a putea trece cu bine peste anotimpul friguros.
România, față de alte state care se bazau pe gazele rusești, are un avantaj considerabil, deoarece poate produce cantitatea necesară pentru a alimenta toate casele în timpul iernii. Totuși, specialiștii anunță că ar fi indicat să nu se profite de acest aspect și să existe o oarecare limită pentru ca țara nostră să nu rămână fără gaz la iarnă.
Care este inițiativa UE cu ajutorul căreia România ar putea să reziste fără gazele rusești
Potrivit ultimelor informații, mai multe state membre ale Uniunii Europene au început să ofere gaz cu porția cetățenilor. Nu este și cazul României, momentan, deoarece producția internă asigură un consum destul de mare. Totuși, este recomandat ca pe timp de iarnă, temperatura din instituțiile publice ale statului să nu depășească mai mult de 19 grade Celsius, iar vara climatizarea să fie setată pe 25 de grade.
„România are gaz să scoată şi din rezervele din teritoriu, vine gazul prin interconectorul Grecia-Bulgaria, vine gazul din offshore-ul Mării Negre. Din punctul de vedere al cantităţii, ar fi puţin probabil să nu putem să umplem rezervoarele”, crede Ionuţ Purica, expert în energie.
În timp ce oficialii români nu își fac griji pentru consumul de gaz al țării, unele state membru ale Uniunii Europene au început deja să demareze un plan de urgență pentru a economisi cât mai mult gaz. Ungaria este una dintre țările care are de suferit în lipsa gazului rusesc, tocmai de aceea, Gergely Gulyas, șeful de cabinet al lui Viktor Orban, a susținut că țara sa va opri orice formă de export a combustibilului. Ba mai mult decât atât, oficialii sunt pregătiți să elimine plafonarea prețului pentru anumite companii.