Îngrozitor! Una dintre doctorițele de la Spitalul Pantelimon, „surprinsă și dezamăgită” dacă pacienții nu mureau repede
Ies la iveală detalii revoltătoare din dosarul de la Spitalul „Sfântul Pantelimon”! Declarațiile date de martori răstoarnă cu totul ancheta. În ce mod tratau doctorițele Mirela Păiuș și Maria Miron pacienţii aflați în stare critică? Un martor a dezvăluit că una dintre ele era „surprinsă şi dezamăgită” în momentul în care pacienţii cărora le scădea doza de noradrenalină nu mureau în timp scurt, se precizează în motivarea Tribunalului București pentru decizia de arestare a celor două cadre medicale.
„Din declaraţiile martorilor a rezultat că inculpata … verifica în mod repetat ca dispoziţiile sale să fie duse la îndeplinire, în sensul menţinerii dozei scăzute de noradrenalină pacienţilor aflaţi în stare critică până la momentul decesului acestora, fiind surprinsă şi dezamăgită când acest lucru nu se întâmpla într-un timp scurt.
Acesta este motivul pentru care …. au declarat că le era mai greu să ţină pacienţii în viaţă pe tura inculpatei … decât pe cea a inculpatei …, aceasta din urmă neurmărind eficienţa dispoziţiilor sale în acest sens. Inculpata … avea grijă ca pentru pacienţii cărora le scăzuse brusc rata de noradrenalină, dacă aceştia nu intrau în stop cardio-respirator până la ora de vizită, să o modifice înapoi la valorile normale, conform fişelor de observaţie, astfel încât aparţinătorii care deţineau cunoştinţe medicale, să nu observe modificările operate de aceasta”, se menționează în motivarea hotărârii Tribunalului București, citată de news.ro.
La scurt timp după terminarea orelor de vizită, doctorița se întorcea în salon şi modifica înapoi la valori minime rata de administrare a noradrenalinei, au mai precizat judecătorii.
Mai mult, din același document al Tribunalului a reieșit că nu doar cantitatea de noradrenalină era schimbată de doctorițe, ci şi alte substanţe care îi ţineau pe pacienţi în viaţă.
„Din declaraţia martorului … a mai rezultat că inculpata … a ajustat inclusiv parametrii ventilatoarelor la valori sub 30, chiar 10, la pacienţi aflaţi în stare foarte gravă, unde, de regulă, medicii setau parametrii la valori de peste 50”, se mai precizează în documentul citat.
Cum a ajuns una dintre doctorițe să fie poreclită „Doamna cu coasa”
Mirela Păiuș și Maria Miron, poreclită în secție „Doamna cu coasa”, au fost arestate preventiv pe data de 8 august 2024 de Tribunalul București, fiind acuzate de omor calificat şi tentativă de omor calificat.
De asemenea, tot din motivarea tribunalului a ieșit la iveală și declarația unui martor care susține că una dintre cadrele medicale inculpate a cerut asistentei ca, în momentul în care a scăzut prima dată doza de noradrenalină bolnavului în vârstă de 54 de ani, să nu noteze în fişa de observaţie. Marian Militaru, pacientul în vârstă de 54 de ani, s-a stins din viață pe data de 4 aprilie 2024, după ce i s-a scăzut brusc doza de noradrenalină.
„La data de 26.03.2024, orele 16.45, ca urmare a acţiunii inculpatei … rata de administrare a noradrenalinei este scăzută pe injectomatul atribuit pacientului … brusc de la 15 ml/h la valoarea de 1 ml/h şi este menţinută la această valoare timp de 5 ore şi 11 minute. Această scădere nu se regăsește în foaia de observaţie a pacientului, ba chiar fiind menţionată în continuare administrarea noradrenalinei cu o rată de 15 ml/h. Astfel, judecătorul de drepturi şi libertăţi reţine din declaraţiile martorilor faptul că, ulterior scăderii ratei noradrenalinei pe injectomat, inculpata … le-a ordonat asistenţilor medicali să noteze în fişa de observaţie în continuare valoarea de 15 ml/h, deşi, în fapt, pacientul primea 1 ml/h”, se precizează în documentele Tribunalului Bucureşti.â
Potrivit martorilor, „Doamna cu coasa” folosea termenul „de lăsat” în momentul în care se referea la pacienţii care trebuiau să moară.
„Inculpata … a recunoscut la data de 04.04.2024 martorei … reducerea ratei de administrare a noradrenalinei pacientului …, dar şi scăderea valorilor oxigenului din ventilator, ordonându-i înainte de a începe manevrele de resuscitare asupra acestuia să noteze în fişa de observaţie o rată de 20 ml/h (deși victima primise doar 1 ml/h, aceasta fiind şi cauza instalării stopului cardio-respirator). Cu altă ocazie similară, inculpata a sfătuit-o pe martoră să tacă şi să înveţe să mintă”, se mai menționează în motivare.
This browser does not support the video element.