Super bucatarii si juratii mega-show-ului culinar "MasterChef", care a debutat saptamana aceasta la Pro TV, Catalin Scarlatescu, Sorin Bontea, Florin Dumitrescu, au hotarat sa ne impartaseasca cateva dintre cele mai importante trucuri pe care le folosesc in bucatarie. Cei trei detinatori ai secretelor culinare spera ca aceste sfaturi sa le fie utile atat aspirantilor la titlul de "MasterChef", cat si tuturor celor pasionati de arta gatitului.
Florin Dumitrescu si farmecul discret al untului✔ Daca tot am ocazia, sa va dau un sfat: gatiti cu unt. Folositi unt la orice, la calit legume, la prajituri, la prajit carne.
✔ Nimic nu se compara cu gustul unui preparat pe care il pregatiti cu unt.
✔ Incercati sa gatiti zilnic. Stiu ca e mai greu, insa mancarea proaspata are alta savoare, este mai buna. Pana la urma, nimanui nu-i place ciorba reincalzita!
Catalin Scarlatescu ne invata cum sa preparam carnea la cuptor si pestele
✔ Nu gatiti carnea din cuptor la temperaturi foarte ridicate. O temperatura foarte mare nu face decat sa o arda.
✔ Incercati sa nu mai puneti lamaie pe un peste proaspat gatit, pur si simplu ii ruineaza gustul.
✔ Incercati, in schimb, sa combinati pestele cu sosuri usoare.
✔ Stiu ca e ciudat pentru gospodina de acasa, dar lamaia si mujdeiul de usturoi pur si simplu anuleaza gustul fabulous de fin al pestelui proaspat.
✔ Puteti pune in aluatul in care prajiti pestele putina bere. Astfel, aluatul se va umfla, va fi mai pufos si mai delicios.
Sorin Bontea si secretele gratarului perfect
✔ Atunci cand fac un gratar, nu sarez niciodata carnea inainte de a o pune pe jar. Sarea o „strange” si absoarbe toata apa.
✔ Adaug sare de mare sau grunjoasa la final, cand carnea e facuta.
✔ Daca condimentati gratarul si cu piper, este important ca acesta sa fie proaspat macinat.Retete pe gustul starurilor
Cei trei jurati „MasterChef” au gatit pentru Madonna, Nicolas Cage, Francis Ford Coppola, Roger Moore, Tom Jones, Roger Federer si multi altii. Iata cum cei trei super bucatari au cucerit papilele gustative ale vedetelor:
„Cea mai pretentioasa a fost Madonna. Pentru ea am gatit carne de vita in stilul kosher. Cred ca Roger Moore si Nicolas Cage nu au fost foarte pretentiosi, au ales din meniu ce au dorit ei, pentru Roger Moore gateam special dupa terminarea programului, atunci cand venea el la restaurant. Iar lui Gordon Ramsey i-am pregatit un steak”, a spus Sorin Bontea.
„Cel mai exigent client al meu a fost un consul italian. Se intampla prin ’89, imi amintesc ca mergeam iarna in padure, el venea calare, iar noi ii pregateam acolo, la foc, mancarea”, a dezvaluit Catalin, care a mai gatit, printre altii, pentru 50 Cent, Usher si Shaggy”, a marturisit Catalin Scarlatescu.
„Pe Nicolas Cage l-am cucerit cu melci si cu somon cu legume la aburi, iar pe Van Damme l-am dat gata cu o supa crema de porumb. Sunt oameni modesti si absolut normali, care apreciaza o masa delicioasa si chiar iti multumesc daca experienta culinara a fost memorabila”, si-a amintit Florin Dumitrescu.
Se cauta un super bucatar
60 de feluri de condimente, plante aromatice si arome, peste 1.500 de oua, 4 tone de legume proaspete, 70 de soiuri de fructe si legume de pe patru continente, carne de la 45 de specii de pesti si vietuitoare marine si nu mai putin de 500 de cutite de bucatarie si sisteme de curatare si taiere. Nu, nu este vorba de bucataria unui mega-restaurant, ci de cel mai important show de televiziune din lume dedicat gatitului, „MasterChef”, prezent acum si pe micile ecrane din Romania. Cel mai talentat bucatar care va castiga concursul va pleca acasa nu numai cu titlul pretiosului sort de bucatar, dar si cu marele premiu de 50.000 de euro.