Atacatorii cibernetici sunt mai activi decât de obicei. Aceștia folosesc diverse metode prin care îi păcălesc pe cei care nu sunt destui de vigilenți. Iată sfaturile specialiștilor din această perioadă.
Infractorii cibernetici își pregătesc terenul, în perioada sărbătorilor, și se folosesc de punctele sensibile ale românilor. Spre exemplu, mulți dintre noi alegem să facem multe cumpărături în mediul online, iar, în acest sens, putem cădea în capcanele atacatorilor cibernetici.
Specialiștii în securitate cibernetică ne îndeamnă să fim mult mai vigilenți acum, asta pentru că suntem predispuși la multe escrocherii.
Atacatorii se folosesc de perioada sărbătorilor și se pot da fie Moș Crăciun, fie drept autorități ale statului. Exemple de escrocherii: mesaje virusate primite pe telefonul mobil, email-uri în care aceștia se dau drept persoane juridice, în special reprezentanți ai băncilor, dar, și alte mesaje des întâlnite: „coletul dvs. va fi livrat în curând”, urmat de un link în care utilizatorilor le este solicitat să introducă anumite date personale. Sub nicio formă aceste link-uri nu trebuie deschise! Riscați să rămâneți fără accesul la conturile de socializare, mai rău decât atât, să vi se fure date personale, cum ar fi CNP-ul (codul numeric personal) sau datele de pe cardurile de debit.
DNSC le recomandă românilor să aibă grijă la capcanele pe care le pot întâlni pe internet în această perioadă.
„În perioada sărbătorilor, de obicei, atacatorii se deghizează în Moș Crăciun, în bancă, în servicii de curierat și chiar în autorități ale statului. Atenție la capcane, în special în perioada următoare, când mulți utilizatori acționează în grabă online, cu o atenție distributivă!
Urmează să primim mesaje pe social media, prin sms sau e-mail, și de fiecare dată trebuie să ne asigurăm că sursa reală, expeditorul, este legitim, mai ales când există suspiciuni! Faceți această verificare pe un canal de comunicare alternativ”, au transmis reprezentanții DNSC pe pagina de Facebook.