Informație de ultimă oră de la ANM. În ce direcție se îndreaptă norul de fum de la Cernobîl

Publicat: 20/05/2022 | 18:29
Sursă foto: Pixabay

ANM a transmis informații de ultimă oră despre norul de fum de la Cernobîl. În urmă cu două zile, un incendiu puternic a izbucnit în apropierea Centralei Nucleare din Ucraina, oamenii temându-se, astfel, că indicele de readioactivitate din România va crește.

În urmă cu două zile, un incendiu violent a pornit în zona Centralei Nucleare de la Cernobîl. În cursul acestei zile, ANM a transmis un comunicat oficial prin care explică în ce direcție se îndreaptă norul de fum de la Cernobîl.

Potrivit informațiilor oferite de ANM, norul de fum de la Cernobîl se va îndrepta spre atât către estul Ucrainei, cât și spre sud-vestul Rusiei.

”Având în vedere simulările modelelor numerice rulate în cadrul Administrației Naționale de Meteorologie privind deplasarea norului de fum din zona Cernobîl, Ucraina, pe parcursul intervalului 20-22 mai, se apreciază că direcția dominantă a vântului va fi dinspre vest către est, astfel că tendința de evoluție a norului de fum va fi de deplasare către estul Ucrainei și sud-vestul Rusiei. Vântul va sufla moderat, cu intensificări sâmbătă (21 mai) și în noaptea de sâmbătă spre duminică (21/22 mai), când se vor înregistra rafale, în general, de 55…65 km/h.

În zona de evoluție a norului de fum, în intervalul 20 – 22 mai, probabilitatea de apariție a precipitațiilor va fi mai ridicată pe parcursul zilei de sâmbătă”, a transmis ANM.

Vezi și MĂRTURII CUMPLITE DE LA CERNOBÎL. CE S-A ÎNTÂMPLAT LA CENTRALA NUCLEARĂ, DUPĂ CE A IZBUCNIT RĂZBOIUL ÎN UCRAINA

Norul de fum de la Cernobîl se va îndrepta spre sud-vestul Rusiei. Sursă: ANM

Citește și SUBIECTUL CERNOBÎL REVINE ÎN ATENȚIE. LA 35 DE ANI DE LA CATASTROFĂ, REACTORUL CARE A EXPLODAT S-AR FI REACTIVAT

Ce a transmis ministrul Barna Tánczos

De asemenea, și pe pagina oficială de Facebook a Ministerului Mediului s-a transmis care este situația.

”Toate informațiile pe care le-am primit de la colegii noștri de la ANM arată că direcția de deplasare nu este înspre România, nu avem absolut niciun pericol în momentul de față, mișcările de mase de aer se fac dinspre România înspre acea regiune, iar din zona afectată de incendii nu există niciun risc ca norul de fum să se deplaseze spre România (…). Nivelul radiațiilor este monitorizat permanent, 24 de ore din 24, prin stațiile de monitorizare din cadrul Rețelei Naționale de Monitorizare a Calității Aerului (RNMCA). Monitorizăm și validăm zilnic datele măsurate, iar de la începutul războiului din Ucraina, în nicio zi nu a existat o modificare anormală a acestor radiații în România și nici nu există risc ca aceste radiații să fie modificate, pentru că fenomenele meteorologice nu conduc către asemenea concluzii”, a subliniat ministrul Barna Tánczos.

În anul 1986 a avut loc cel mai mare dezastru nuclear din istorie, la Cernobîl. În data de 26 aprilie 1986, reactorul numărul patru al centralei nucleare a explodat, iar până la trei sferturi din teritoriul Europei au fost contaminate. După ce a avut loc catastrofa, autorităţile sovietice au evacuat sute de mii de persoane de pe un teritoriu de peste 2.000 de kilometri pătraţi, teritoriu care a rămas abandonat.

Sursă foto: Pixabay, meteoromania.ro