Inducție sau gaz: care stil de plită este mai bun pentru gătit?
Plită încorporabilă cu inducție sau gaz? Aceasta este întrebarea. Cel puțin, dacă vă gândiți să vă luați o plită nouă. Gazul este considerat de mult timp cea mai bună opțiune pentru gătit. Dar inducția, care funcționează pe bază de electricitate, este concepută pentru a limita pierderile de căldură. Gătitul cu inducție este mai ieftin decât gătitul pe o plită electrică convențională. Dar se spune că este mai ieftin, mai sigur, mai sănătos și mai ușor de utilizat decât gătitul cu gaz. Dar este acest lucru adevărat? Este gătitul cu inducție cu adevărat mai bun decât cel cu gaz?
Cum funcționează o plită încorporabilă cu inducție?
Înainte de a compara cele două tipuri de gătit, trebuie să vedem cum funcționează o plită încorporabilă cu inducție. O plită cu inducție constă, printre altele, în bobine electrice care generează unde electromagnetice. De îndată ce puneți o tigaie feromagnetică pe plită, undele sunt transformate într-un câmp electromagnetic care încălzește doar tigaia. De asemenea, funcționează și invers: atunci când scoateți tigaia magnetică de pe plită, câmpul electromagnetic dispare, iar plita cu inducție se răcește instantaneu.
Gătitul cu inducție este mai ieftin decât cel cu gaz
Prețul este adesea cel mai important factor atunci când alegeți între inducție și gaz. Acest lucru este logic și, în general, bun pentru interesul public. Pentru că dacă ceva este bun pentru portofel când vine vorba de energie, este bun și pentru climă. Pentru a ști care dintre cele două opțiuni, inducție sau gaz, este mai ieftină, trebuie să luați în considerare o serie de aspecte.
O plită cu inducție este mai scumpă decât o plită cu gaz. Cu toate acestea, acest preț de achiziție scump este compensat de eficiența ridicată: cu o plită cu inducție, 90% din energia generată încălzește efectiv tigaia. Nu există aproape nicio pierdere de căldură. În cazul unui foc pe gaz, maximum 60% din energia generată încălzește tigaia. Cu un aragaz cu inducție, consumul de energie este mult mai mic decât în cazul unui aragaz cu gaz.
Utilizarea unei plite cu inducției este mai confortabilă decât utilizarea unei plite pe gaz
După cum s-a menționat mai sus, o plită încorporabilă cu inducție nu emite căldură. Căldura apare doar atunci când acoperiți plita cu un alt câmp electromagnetic. Acest lucru ne aduce înapoi la un dezavantaj: gătitul pe o plită cu inducție se poate face numai cu tigăi magnetice. Dacă nu aveți așa ceva, trebuie să cumpărați tigăi care sunt potrivite pentru o plită cu inducție. Din fericire, aceste tigăi nu sunt mai scumpe decât tigăile obișnuite.
Există și alte dezavantaje practice. Deoarece căldura este generată doar atunci când tigaia atinge placa de inducție, nu sunt posibile toate tipurile de gătit. De exemplu, nu este ușor să gătești cu un wok pe o plită cu inducție.
Gătitul pe o plită încorporabilă cu inducție este mai sănătos decât pe cea cu gaz
Ca în cazul tuturor modelor, și critica se dezvoltă în timp. Plitele cu inducție nu fac excepție. Apar tot mai multe articole cu titlurile: „Gătitul cu inducție este nesănătos?” sau „Undele fac inducția nesănătoasă”.
Este adevărat că, în unele cazuri, o mică parte din câmpul electromagnetic nu este absorbită de tigaie și este eliberată în mediul înconjurător. Radiațiile eliberate sunt comparabile cu cele ale unui sistem de alarmă standard. Inofensiv pentru majoritatea dintre noi.
În plus, există, de asemenea, posibilitatea unor scurgeri de radiații. Ca urmare, tigaia poate fi încărcată electric și poate provoca o pană de curent minimă atunci când este atinsă. Cu toate acestea, probabilitatea ca acest lucru să se întâmple este foarte mică. Aparatele de gătit cu inducție trebuie să respecte cerințe legale foarte stricte. Pe piața europeană, puteți găsi doar modele care nu reprezintă un pericol pentru sănătate atunci când sunt utilizate corect.
Cu o plită încorporabilă cu inducție, mâncați mai sănătos. La fel ca și gazul, o plită cu inducție se încălzește rapid, ceea ce duce la un timp de gătit mai scurt. De fapt, cu cât timpul de gătire este mai scurt, cu atât se menține mai bine valoarea nutritivă a mâncării.