Indonezia este la pământ după ce a fost lovită într-o perioadă foarte scurtă de timp de mai multe dezastre naturale sau tragedii care au dus la zece de morți: un accident aviatic, un cutremur, mai multe alunecări de teren și multe cazuri de coronavirus.
În prezent, autoritățile caută în continuare supraviețuitori ai cutremurului de 6,2 grade petrecut săptămâna trecută pe insula Sulawesi, dar echipele de intervenție sunt copleșite. Duminică, bilanțul a crescut la 84 de morți, iar salvatorii continue să caute supraviețuitori prinși sub ruine. Totodată, mii de oameni și-au abandonat locuințele, însă încă există oameni prinși sub clădirile dărâmate, potrivit echipelor de intervenție, citate de digi24.
Indonezia se află pe traseul „Inelului de foc” din Pacific și are o activitate vulcanică ridicată, fiind des lovită de cutremure și erupții.
A 6.2-magnitude earthquake hit Indonesia’s Sulawesi island on Friday, killing at least 67 people. Footage obtained by Reuters shows damaged buildings and debris on the streets of Mamuju. Hundreds more are reported injured and thousands have been displaced pic.twitter.com/d2fXrmvFa2
— NowThis (@nowthisnews) January 16, 2021
Inundațiile provocate de ploi în provincia Kalimantan (insula Borneo) au ucis cel puțin 15 oameni și au dus la evacuarea a peste 100.000. Apa de peste un metru și jumătate a inundat peste 20.000 de locuințe. Echipele de salvare au distribuit mâncare și pături sinistraților, iar președintele Joko Widodo a vizitat zona afectată.
Alți șase oameni au fost uciși în inundațiile și alunecările de teren din Manado, provincia Sulawesi de Nord. Potrivit Agenției indoneziene de meteorologie, climatologie și geofizică, ploile vor continua pentru că regiunea se află în sezonul ploios, care va dura până în februarie.
Citește și: Evadare ca în filme în Indonezia. Un condamnat la moarte a evadat prin canalizare
Între timp, salvatorii continuă să caute victimele surprinse de o alunecare de teren produsă în satul Cihanjuang (Java de Vest). Luni au fost scoate din noroi alte patru persoane decedate, ducând bilanțul la 33 de morți. Încă patru persoane sunt date dispărute.
Indonezia, un arhipelag de 17.000 de insule, se confruntă des cu inundații și alunecări de teren, în special în timpul sezonului ploios, care durează din noiembrie până în martie. În decembrie 2019-ianuarie 2020, inundații provocate în Jakarta de ploile puternice au afectat peste 400.000 de oameni.
În urmă cu mai puțin de două săptămâni, zborul Sriwijaya Air 182 avea să se prăbușească în Marea Java cu 62 de oameni la bord. Vineri, scafandri au localizat înregistratorul de voce din cabină, însă acesta era incomplet. Cu toate acestea, anchetatorii cred că vor putea obține datele. Tot vineri au fost extrase cu succes datele celeilalte cutii negre, care înregistrează parametri de zbor.
Aceste date au confirmat ipoteza preliminară, potrivit căreia că cele două motoare ale aeronavei Boeing 737-500 erau încă în funcțiune în momentul în care avionul a lovit apa. Eforturile de a identifica și recupera rămășițele celor aflați la bord continuă.
Nu rata: Avion prăbușit în Indonezia! Primele imagini cu epava în care erau 62 de oameni
Având în vedere că Indonezia suferă și din cauza coronavirusului, unde au fost raportate 900.000 de cazuri și 26.000 de morți, centrele de evacuare urmează să primească teste antigen pentru ca autoritățile să testeze populația pentru a depista posibilele cazuri de COVID-19 în rândul celor aproape 20.000 de evacuați.