Indicii ROBOR, schimbări spectaculoase la început de săptămână
Indicii ROBOR, schimbări spectaculoase la început de săptămână, conform economica.net., iar mulți dintre cei care au credite se vor bucura. ROBOR reprezintă rata medie a dobânzii la care băncile româneşti se împrumută între ele în lei. Indicele se stabileşte zilnic de BNR. Este vorba despre media aritmetică a cotaţiilor practicate de zece bănci selectate de Banca Naţională a României.
- – ROBOR la trei luni a scăzut la 3,34%, faţă de 3,38%, nivelul de vineri. Joi, 25 octombrie ROBOR 3M a atins cea mai ridicată valoare din 6 august 2018. Săptămâna trecută, indicii ROBOR la trei luni şi la şase luni au crescut puternic.
- – ROBOR la şase luni a scăzut la 3,53%, faţă de 3,58%, nivelul de vineri. Joi, ROBOR 6M a atins cea mai ridicată valoare din 5 martie 2014 (3,58%, faţă de 3,61%). Primele patru bănci din sistemul bancar lucrează cu dobânzi legate de indicele de referinţă Robor la 6 luni.
Evoluţia dobânzilor pe piaţa monetară este de obicei corelată cu evoluţia randamentelor la titlurile de stat. Robor la 3 luni a înregistrat în septembrie şi în octombrie 2016 un nivel minim istoric de 0,68% pe an.
CITEȘTE ȘI: INDICII ROBOR LA 3 ȘI 6 LUNI AU SCĂZUT!
Indicii ROBOR, schimbări spectaculoase. Media dobânzilor crește dacă este o nevoie mai mare de bani în piață
ROBOR se stabileşte pe baza informaţiilor furnizate de primele 10 bănci din piaţă. Unele bănci au câteodată surplus de bani (lichidităţi), iar altele au nevoie de bani. Băncile se împrumută una pe cealaltă, în funcţie de nevoile financiare ale fiecăreia, iar la aceste împrumuturi aplică, bineînțeles, dobânzi.
Cu cât banii din piaţă sunt mai puţini, cu atât ei devin mai valoroşi, astfel că dobânzile la ei vor creşte. Iar ROBOR este o rată medie a dobânzilor la care băncile din România se împrumută între ele, el calculându-se zilnic ca medie aritmetică a cotaţiilor practicate de primele 10 bănci selectate de către Banca Naţională.
Altfel spus, cu cât nevoia de bani este mai mare, cu atât şi media dobânzilor creşte, deci automat şi ROBOR creşte.
I