Indicii Robor la 3 și 6 luni au scăzut!

De: Cancan
Publicat: 16/10/2018 | 11:33

 Indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, a scăzut marți la 3,17%, de la 3,18% luni, revenind la nivelul de vineri, potrivit datelor transmise de Banca Națională a României – BNR.

De asemenea, ndicele ROBOR la 6 luni, utilizat în calculul dobânzilor la creditele ipotecare lei cu dobândă variabilă, s-a redus marți la 3,41%, de la 3,44% luni, potrivit Mediafax.

Totodată, indicele ROBOR la 9 luni, care reprezintă rata dobânzii plătită la creditele în lei atrase de către băncile comerciale de la alte bănci comerciale pentru o perioadă de nouă luni, a scăzut marți la 3,48%, de la 3,51% luni, întrerupând patru zile consecutive de stagnare.

Indicele ROBOR la 12 luni, care reprezintă rata dobânzii plătită la creditele în lei atrase de către băncile comerciale de la alte bănci comerciale pentru o perioadă de 12 luni, a coborât marți la 3,55%, de la 3,56% luni, când a fost în a treia zi consecutivă de stagnare.

ROBOR reprezintă rata medie a dobânzii la care băncile româneşti se împrumută între ele în lei. Indicele se stabileşte zilnic ca medie aritmetică a cotaţiilor practicate de 10 bănci selectate de BNR.

Ce este ROBOR- definiție

ROBOR (Romanian Interbank Offer Rate) reprezintă rata medie a dobânzii la care se imprumuta intre ele institutiile bancare in moneda nationala (lei/RON). Acest indicator este stabilit de către Banca Națională a României pe baza tranzactiilor efectuate de catre bancile din România, potrivit wikipedia.org. Indicii cei mai utilizați de bănci pentru stabilirea nivelului dobânzilor variabile sunt ROBOR 3M și ROBOR 6M. Cea mai mică valoare înregistrată vreodată de indicatorul Robor 3M a fost în luna ianuarie 2016, după mai multe săptămâni de scădere.

Toate persoanele care au unul sau mai multe credite în derulare, sau doresc să contracteze un nou credit cu dobandă variabilă, sunt implicit expuși la fluctuația ratei lunare în funcție de evoluția dobânzilor interbancare ROBOR (pentru creditele în RON), EURIBOR (pentru creditele în euro) sau LIBOR (pentru creditele în CHF).