Indicatorul care le poate aduce șoferilor amenzi de 10.000 de lei! Conducătorii auto care circulă în Germania trebuie să fie atenți

Publicat: 20/09/2023 | 19:41
Ce trebuie să știe toți șoferii/ Foto: Pexels

Nerespectarea indicatorului IG-L pe autostrăzile din Austria vă poate aduce amenzi de peste 2.000 de euro. Ce înseamnă acest semn de circulație, de fapt. 

Semnul de circulație IG-L a fost instituit pentru a avertiza șoferii cu privire la depășirea limitei admise de poluare.  Pentru încălcarea acestor noi reguli, amenzile nu sunt deloc mici, de aceea e bine ca orice șofer să cunoască aceste reguli înainte de a se urca la volan.

Semnul se referă la limitele de viteză cu abrevierea suplimentară „IG-L”. Este vorba de „Immissionsschutzgesetz-Luft” (Legea privind controlul poluării aerului), o lege federală austriacă care are ca scop reducerea emisiilor poluante provenite, printre altele, de la autovehicule.

În cazul în care depășiți limita de viteză în zona semnalizată cu semnul IG-L, amenzile nu sunt cele obișnuite pentru o simplă depășire a limitei de viteză, ci sunt cu adevărat drastice.

În cazul nerespectării regulilor de circulație, șoferii se pot alege cu amenzi de până la 10.000 de lei

Ministerul Mediului a majorat sancțiunile pentru încălcarea vitezei în zonele IG-L. Astfel, se poate aplica o sancțiune administrativă de până la 90 de euro pentru depășirea unei astfel de limite de viteză cu până la 30 km/h.

Cu toate acestea, amenda pentru nerespectarea mediului înconjurător poate ajunge până la 2.180 de euro, notează autorevue.at, citat de ziarul românesc.

CITEȘTE ȘI:Obiectul din mașină îți aduce amendă de 1000 de lei. Șoferii români care conduc pe teritoriul Spaniei trebuie să fie atenți

Cum poți avea scutire de la limitele de viteză IG-L

Scutirea de la respectarea limitelor de viteză în zona IG-L se acordă exclusiv autovehiculelor cu plăcuțe de înmatriculare cu numere verzi. Regula este în vigoare din 2017 pentru vehiculele cu propulsie pur electrică, dar nu este obligatorie.

Conducătorii care doresc au opțiunea de a păstra plăcuța de înmatriculare cu caractere negre pe autovehiculele lor electrice. Cu toate acestea, în acest caz, aceștia sunt obligați să respecte limitele de viteză specificate, în aceeași măsură ca și vehiculele cu motoare cu ardere internă.

Scutirea de la limitele de viteză pentru vehiculele electrice este aplicabilă numai în zonele în care semnele de circulație indică acest lucru în mod explicit.

VEZI ȘI: Regulă de la UE pentru toți șoferii români care au categoria B. Ce fel de vehicule pot conduce