Orice posesor de permis trebuie să cunoască foarte bine ce înseamnă fiecare semn de circulație și marcaj rutier, astfel încăt să poată circula în siguranță. Indicatorul auto din imagine a indus o mulţime de şoferi în eroare. Iată ce reprezintă, de fapt, acest semn.
Indicatoarele de circulație oferă informații utile tuturor participanților la trafic, indiferent dacă sunt conducători auto, motocicliști, bicicliști sau pietoni.
Semnificația acestora începe din locul în care este instalat și încetează în cea mai apropiată intersecție, excepție făcând cazurile în care vin însoțite de semnalizări care să precizeze lungimea sectorului pe care se aplică reglementarea, ori prezența unor indicatoare care să anunțe sfărșitul interdicției sau al restricției.
Indicatorul de reglementare – Accesul interzis autovehiculelor și vehiculelor cu tracțiune animală se amplasează pe segmentele de traseu unde nu este permis accesul vehiculelor de acest tip. Acesta permite accesul bicicletelor și al vehiculelor împinse sau trase cu mâna.
Deși numărul celor care nu au fost opriți niciodată de Poliție este foarte mic, puțini sunt cei care își cunosc drepturile și obligațiile atunci când sunt opriți de către agenții rutieri.
Iată câteva repere care să te ajute şi să poţi acţiona potrivit legii atunci când îţi sunt încălcate drepturile.
1. Agentul trebuie să se prezinte (ai dreptul să-i ceri legitimația, să ţi-o arate).
2. Să îţi spună motivul opririi
3. Dacă este filtru, ai dreptul să ceri ordinul de serviciu în care trebuie să se regăsească data și între ce ore au voie să facă filtru, străzile pe care acționează şi numele persoanelor care participă din echipaj.
4. Actele se cer pe un motiv (legea nu mai permite să se oprească mașini și apoi să se caute motive de amendă).
5. La oprire, se comunica șoferului motivul și nu poți fi sancționat decât pe acel motiv
6. La amenda ai doua locuri unde semnezi: unul prin care recunoști fapta și al doilea că iei la cunoștință faptul că ai primit amenda, deci puteți sa semnați ca luați la cunoștința de amendă, dar sa nu recunoașteți fapta, și să-l convocați la tribunal sub asistenta juridică pe poliţist.
7. Dacă te opreşte Poliţia Rutieră şi ţi se pare că face vreun abuz poţi suna la 112 şi vine poliţia care va întocmi un raport.
8. În cazul în care eşti oprit de o maşină cu radar, ai voie să ceri diferite acte, inclusiv certificatul metrologic.