Unul dintre cele mai interesante persoanaje de la Revoluţie încoace a petrecut ieri cinci ore în sediul DIICOT Ploieşti. Dumitru Constantin, director adjunct al Agenţiei Naţionale Antidrog, a fost audiat într-un dosar de evaziune fiscală.
Numele lui Dumitru Constantin apare pentru prima dată în 1982, ca specialist în Artilerie şi Rachete Antiaeriene. Presa vremii relatează că primul său job a fost la Brigada I Antiaeriană de la Ciorogârla. În 1986 ajunge la cursul de rachete Neva, specializarea „lansare”, lângă Minsk, în fosta Uniune Sovietică. Revoluţia din 1989 l-a găsit luptând împotriva manifestanţilor în pasajul de la Intercontinental, în parcări şi la staţia de Metrou Universităţii. Martorii spun că Dumitru Constantin i-a lovit pe revoluţionari cu paturi de armă aplicate în ceafă şi bocanci în coaste, motiv pentru care a fost poreclit „Gherase sparge oase”. A terminat Academia Militară în 1990 şi a fost numit şef de Stat Major al Diviziei de Apărare Antiaeriană la Otopeni. Colonelul Nicolae Aştilean, fostul şef al Secţiei I din cadrul Direcţiei a IV-a Contrainformaţii Militare (responsabil pe zona sovietică), l-a introdus şi promovat pe Dumitru Constantin în munca de contrainformaţii. Apoi, a activat în Direcţia Informaţii Militare a MApN, specialist pe probleme de respectare a prevederilor Tratatului de la Viena. Dumitru Constantin „Gherase” a efectuat misiuni de control sub acoperire în Rusia şi Ucraina, în cadrul cărora a supravegheat şi monitorizat, în teritoriu, unităţi militare din cele două ţări. La un moment dat, el era propus la conducerea Direcţia Generală de Integritate, aflată în subordinea Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală. Un fel de Direcţie Generală de Informaţii şi Protecţie Internă, cunoscută şi sub numele de „UM 0215″ sau „Doi ş’un sfert”, serviciul secret al Ministerului de Interne. În cele din urmă, ajunge director adjunct al ANAF, poziţie din care a comis anumite fapte vizate de procurorii DIICOT.
Acuzat de favorizarea infractorului
Cazul instrumentat de DIICOT Ploieşti se întinde pe durata unui an. În 2011, poliţiştii din Ploieşti l-au reţinut, pe când ieşea din sediul unei bănci cu o pungă de bani, pe Florin Teodosiu, considerat capul unui grup infracţional. Acesta coordona personae care înfiinţaseră cel putin 20 de firme prin care erau achiziţionate subproduse petroliere, de regulă uleuri. Apoi, în acte, calitatea mărfii era schimbată. De fapt, ei vindeau uleiuri industriale amestecate cu solvenţi pentru creşterea cifrei octanice, pe post de motorină, către bezinarii private din toată ţara. Membrii grupării nu plăteau TVA, accize sau impozit pe profit astfel că prejudiciul creat se ridică până în acest moment la cel puţin 12 milioane de euro. În momentul în care a scăpat de poliţişti, Florin Teodosiu s-a plans la bunul său prieten de la ANAF, Dumitru Constantin. Surse din apropierea anchetei ne-au declarat că dinspre ANAF a început din acel moment o adevărată prigoană împotriva celor care s-au ocupat de caz, poliţişti şi procurori. În cele din urmă, după un an, oamenii legii au reuşit să îl agate.
“Când Teodosiu s-a plâns la Dumitru Constantin, acesta a început să facă presiuni. Având poziţia pe care o avea şi numeroase relaţii în toate mediile, că doar ne-a şi spus că a lucrat la Contrainformaţii, la DGIPI, la DGA..a reuşit să ne ţină în loc şi să determine o serie de măsuri împotriva noastră, de la controale, la dosare penale! Ne-am întrebat şi noi cum se poate ca un om care a făcut parte din atâtea servicii şi a deţinut funcţii să fie implicat într-un grup infracţional. Deocamdată, cercetările continuă, calitatea lui este de făptuitor şi este cercetat pentru favorizarea infractorului. În acest moment în dosar sunt vizate 12 persoane, iar dosarul se extinde”, ne-a declarant unul dintre procurorii care se ocupă de acest dosar.
În acest moment, Dumitru Constantin este director adjunct la Agenţia Naţională Antidrog.
Mihai Constantin
Gina Artenie