Echipele de interventie sunt instruite ca in situatii de dezastre cu victime multiple, calamitati naturale sa puna in aplicare asa numitul “Plan Rosu”.
Acesta prevede montarea in numai cateva minute a unor spitale mobile, la locul tragediei. 13 astfel de spitale “gonflabile” exista, dar la “Colectiv” nu a fost folosit niciunul!
Factorii care au actionat simultan si au dus la tragedia din Colectiv, unde pana acum au murit 32 de persoane au mers pe trei paliere, sustin specialistii in gestionarea situatiilor de urgente. Astfel, victimele au fost afectate de fumul din incaperea in care ardea buretele cu care erau capitonati stalpii, fum care a adus dupa sine intoxicatia cu cianuri, traumele generate de faptul ca s-au calcat in picioare in busculada de la iesirea din club Colectiv si arsurile generate de foc!
Un cort poate gazdui 50 de pacienti
“In astfel de caz, Spitalul Mobil trebuia activat conform Ordinului Ministerului Sanatatii nr. 1168 din 2 septembrie 2010! Fara discutie!” sustin surse din echipele de salvare, care au dorit sa-si pastreze anonimatul. Procedurile sunt foarte clare, dar din motive neclare, acestea nu au fost aplicate in cazul incendiului de la “Colectiv”
“Se umfla cortul la fata locului, cortul de interventie fiind de fapt un spital mobil in toata regula Se numeste ofiter de triaj care face intrarea in cort! In cort e ca la spital! Se lucreaza pe pacienti, la fata locului! Exista coordonator medical care nu atinge bolnavi, ci regleaza circuitul! In concluzie trebuia numit un coordonator pentru asta…si trebuiau aduse corturile si echipamentul, iar oamenii trebuiau nominalizati in pozitie! Procedural in doar cateva minute se ridica cortul, adica spitalul mobil!
Faceti un calcul – capacitatea unui cort este de 50 de pacienti, iar Ministerul Sanatatii are 13 corturi achizitionate!
Pe 4 iunie 2015, la sediul Ministerului Afacerilor Interne au fost predate către inspectoratele pentru situaţii de urgenţă 26 de autospeciale achiziţionate de Ministerul Sănătăţii pentru intervenţii la accidente colective şi calamităţi, in prezenta ministrului Afacerilor Interne, Gabriel Oprea, şi cel al Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu. Spitalele mobile sunt practic corturi care se pot instala în 15 minute de 15 angajaţi ai IGSU si care au o capacitate de 50 de pacienti.
Un astfel de spital mobil are în dotare echipamente speciale care îi asigură o autonomie de 24 de ore.
Secretarul de stat Raed Arafat a precizat că în Bucureşti sunt 3 astfel de spitale mobile iar fiecare judeţ are în dotare câte unul.
(Gabriel Constantinescu)