Peste 150 de școli din Marea Britanie au fost închise. Decizia a fost luată de autorități după ce s-a descoperit că unitățile de învățământ au fost construite dintr-un tip de beton care riscă să provoace accidente. Acum se caută soluții pentru elevi. Aceștia ar putea învăța online sau în săli de clasă provizorii.
Pentru mii de elevi din Marea Britanie, noul an școlar va începe în condiții speciale. Autoritățile au decis să închidă peste 150 de școli care au fost construite din RAAC, un beton ușor umplut cu aer, care este armat cu bare de oțel și este adesea utilizat pentru placarea tavanelor și a pereților interiori și exteriori. Acest material are o durată de viață de 30 de ani, iar guvernul a cerut de anul trecut o evidență a tuturor clădirilor de stat care conțin acest material.
“Este vorba de 156 de şcoli din totalul de 22 500, aşa că cei mai mulţi elevi nu vor fi afectaţi. Pentru restul însă prioritatea mea o reprezintă siguranţa copiilor şi de aceea luăm aceste măsuri de precauţie”, a declarat Ministerului Educației.
CITEȘTE ȘI: CÂT COSTĂ, DE FAPT, SĂ-ȚI ÎNSCRII COPILUL LA O GRĂDINIȚĂ DE STAT. CE TAXE TREBUIE SĂ PLĂTEASCĂ PĂRINȚII
Gillian Keegan, ministrul britanic al Educaţiei a mai explicat: “Sfatul actual este că toate RAAC, indiferent de ratingul de risc, ar trebui să fie scoase din uz și toate măsurile de atenuare ar trebui să fie implementate imediat. În cazul în care au fost deja instalate măsuri de atenuare adecvate, aceste spații pot rămâne în uz”.
Sindicatul profesorilor, unii părinți și opoziția laburistă critică autoritățile pentru decizia anunțată chiar înainte de începerea școlii. Acest lucru se întâmplă după ce Mirror a dezvăluit recent că directorilor li s-a spus să facă planuri de urgență în cazul în care trebuie să închidă o parte sau toate clădirile în câteva zile.
“Guvernul nu deloc transparent. Ar trebui să publice lista tuturor şcolilor afectate, să comunice cu părinţii şi să se asigure că elevii pot evita această nouă perturbare mai ales că au pierdut deja multe ore de şcoală. Lucrurile trebuie făcute altfel”, a declarat Bridget Phillipson, politician laburist.