A început o relație virtuală cu o femeie pe Facebook, i-a trimis bani, iar acum idila s-a mutat la poliție. Cum a fost posibil

Publicat: 16/03/2018 | 12:44

Poliţiştii din Vatra Dornei au în lucru un dosar în care fac cercetări faţă de o femeie din localitate, acuzată de înşelăciune, reclamantul fiind un bărbat din Deva. Cei doi nu s-au văzut vreodată la ochi, având doar lungi discuţii în mediul online.

Bărbatul, în vârstă de 52 de ani, care lucra în Germania, aflat în căutarea perechii, a început o relaţie virtuală cu o femeie care s-a ascuns în spatele profilului de Facebook „Pagina Bunicii”. În poza de profil este o femeie relativ tânără, care pare a avea o perucă pe cap. Cert este că bărbatul a crezut că vorbeşte cu femeia din acea poză.

Totul a mers bine până la prima întâlnire

Bărbatul susţine că i-a trimis femeii din Vatra Dornei 40.000 de euro, însă a putut deocamdată să dovedească că i-a trimis prin transfer bancar suma de 750 de euro, fără a o vedea vreodată la ochi. Când a ajuns la Vatra Dornei, pentru o primă întâlnire, bărbatul a constatat că la numărul de telefon primit de la iubita de pe Facebook nu mai răspunde nimeni. Idila virtuală s-a transformat în scurt timp într-un dosar penal al judiciariştilor de la Poliţia Vatra Dornei.

Poliţia municipiului Vatra Dornei a înregistrat plângerea penală pe data de 23 februarie, atunci când bărbatul s-a prezentat la unitatea de poliţie şi a relatat ce i s-a întâmplat. Cel puţin până acum, bărbatul a putut dovedi că i-a trimis respectivei femei suma de 750 de euro, deşi el susţine că i-a trimis 40.000 de euro, banii pe care i-a câştigat în ultimii ani muncind în Germania. Bărbatul susţine că a crezut că va începe o viaţă nouă cu femeia din judeţul Suceava şi de aceea i-a trimis atât de mulţi bani.

El a relatat că a intrat în discuţii cu „Pagina Bunicii” anul trecut. Femeia respectivă i-a spus că este dintr-o localitate de lângă Vatra Dornei, că este divorţată şi s-a arătat dispusă să înceapă o nouă relaţie. Pe parcurs, bărbatul a început să-i trimită bani prin Western Union.

Poliţiştii au găsit-o pe femeie şi au audiat-o. Ce susţine aceasta

De fiecare dată, femeia i-a spus că nu poate ridica ea banii, dar trimite un vecin. Respectivul vecin a ridicat banii şi i-a dat ulterior femeii.

După investigaţiile pe care le-au făcut, judiciariştii dorneni au reuşit să dea de persoana care a ridicat banii, iar ulterior şi de femeia în posesia căreia a ajuns suma de 750 de euro.

Femeia are şi ea în jur de 50 de ani, dar nu are nici o legătură cu cea din poza de la profil.

Aceasta a fost audiată de poliţişti, recunoaşte că a primit cei 750 de euro, dar declară că ea nu i-a cerut bani bărbatului, ci el s-a oferit de fiecare dată să-i trimită respectivele sume, conform monitorul sv.ro.

Înşelăciune sau abuz de încredere

În aceste condiţii, poliţiştii nu au făcut încă o încadrare exactă a faptei pentru care va fi pusă sub acuzare dorneanca. Iubitul deziluzionat reclamă infracţiunea de înşelăciune, însă poliţiştii urmează să stabilească dacă este vorba de o înşelăciune ori doar de o infracţiune de abuz de încredere. Asta se va putea stabili în principal pe baza extraselor discuţiilor din mediul online dintre cei doi.

O poveste „îmbrăcată” cu o fotografie atrăgătoare, suficientă uneori pentru a păcăli oameni

Cazul prezentat în acest material denotă multă naivitate din partea victimei. Bărbatul şi-a construit o poveste sentimentală şi a investit în ea chiar şi bani, doar în baza unei poze, fără a face nici un fel de verificări. Deşi poate unii nu ar crede, cazuri de acest gen s-au mai petrecut, inclusiv în Suceava.

Oameni singuri, dornici să aibă o relaţie, au căzut şi ei în astfel de capcane, trimiţând bani sau cadouri de valoare unor persoane pe care nu le văzuseră vreodată şi nici nu ştiau dacă există sau nu. Practic, o poveste spusă din spatele calculatorului, „îmbrăcată” cu o fotografie atrăgătoare, a fost suficientă pentru a păcăli oamenii.

Poliţiştii suceveni au transmis în nenumărate rânduri avertismente cu privire la înşelăciunile din mediul online, care sunt în creştere în ultimii ani. O minimă verificare, chiar şi prin simple căutări pe internet ori cel mult cu câteva telefoane date, ar preveni înşelăciuni de acest gen, transmit poliţiştii.

Răzvan Scarlat
Răzvan Scarlat este redactor la site-ul CANCAN.RO, care face parte din Grupul de Presă GÂNDUL. A avut prima tangență cu presa la vârsta de 23 de ani, când a început să scrie pentru fanatik.ro. Apoi a semnat articole pentru GOOOLSPORT și ZIUANEWS.RO. ... citește mai mult