Autoritățile din Franța au început vaccinarea împotriva virusului variolei maimuței. Două persoane care au intrat în contact cu virusul au primit deja prima doză a vaccinului Invanex, la un spital din Paris.
Autorităţile sanitare franceze au anunțat in urmă cu câteva zile că recomadă vaccinarea persoanelor care au fost expuse acestui virus.
Potrivit Agenţiei Europene pentru Medicamente, Imvanex este un vaccin folosit pentru a proteja împotriva variolei la adulţi.
Vaccinul a fost administrat în contextul unei creşteri a numărului de cazuri de variola maimuţei. Virusul provoacă de obicei simptome uşoare cum ar fi erupţii cutanate, febră şi pustule, care pot deveni însă şi severe.
Virusul este prezent în 20 de ţări, iar numărul cazurilor ar putea creşte, a precizat recent Organizaţia Mondială a Sănătăţii.
Ministrul francez al Sănătăţii, Brigitte Bourguignon, a spus în această săptămână că au fost confirmate şapte cazuri de infectare cu virusul variolei maimuţei în Franţa şi că situaţia este sub control.
În Marea Britanie, unde au fost identificate mult mai multe cazuri, peste 1.000 de persoane au fost vaccinate după ce au venit în contact cu virusul. Regatul Unit a cumpărat peste 20.000 de doze de Imvanex.
În Germania nu au fost încă raportate vaccinări, deşi autorităţile sanitare au comandat până la 40.000 de doze.
Numele ”variola maimuței” este oarecum înșelător, deoarece este un virus care circulă cel mai adesea la mamifere mici din Africa, cum ar fi șobolanii, despre care se crede că sunt rezervorul bolii. Cu toate acestea, poate infecta și maimuțele. Leziunile și umflăturile vizibile ale afecțiunii pe un grup afectat de primate de cercetare în 1958 au dus la acest nume.
Variola maimuței este o infecție virală rară care se poate răspândi la om și care face parte din aceeași familie virală cu variola, căreia i se atribuie, doar în secolul trecut, moartea a 300 până la 500 de milioane de oameni.
În 1977, variola a fost declarată complet eradicată, scrie antena3.ro.
Dr. Colin Brown din cadrul UKSHA a declarat că este „important de subliniat că variola maimuței nu se răspândește ușor de la om la om, iar riscul general pentru publicul larg este foarte scăzut”.
Prima apariție consemnată a acestui virus în Marea Britanie a fost în 2018, iar de atunci mai multe cazuri au fost confirmate de autoritățile sanitare.
VEZI ȘI: AI ȘI TU ACEST SEMN? CE REPREZINTĂ, DE FAPT, CICATRICEA DE PE PARTEA SUPERIOARĂ A BRAȚULUI
Variola maimuței a fost depistată în zonele îndepărtate ale țărilor din centrul și vestul Africii, în apropierea pădurilor tropicale. Se poate răspândi prin contactul cu animale infectate, cum ar fi maimuțe, șobolani și veverițe, sau prin obiecte contaminate cu virus, precum așternuturile și îmbrăcămintea.
În cazul infecției la om, simptomele bolii includ febră, dureri de cap, umflături, dureri de spate, dureri de mușchi și stare generală de epuizare. După ce febra scade, apare o iritație la nivelul pielii, care debutează mai întâi pe față și se extinde apoi pe restul corpului, mai ales pe palme și pe tălpi.
Iritația provoacă mâncărimi puternice și trece prin diferite stadii înainte de forma coajă și a se desprinde de pe piele. În urma leziunilor rămân cicatrici.
Sursă foto: Twitter