Etapa a treia de vaccinare anit-COVID începe luni, 15 martie. Românii se vor putea programa în platformă de la începutul săptămânii, inclusiv persoanele din grupa de vârstă 16-18 ani, însă numai în anumite centre.
Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei de vaccinare din România, a explicat că, în cadrul etapei a treua de vaccinare, va exista o listă de aşteptare, vor fi cetăţeni care vor avea prioritate, dar şi posibilitatea ca persoanele înscrise să primească, în prealabil, o estimare de programare.
„Din 15 martie, orice cetăţean se poate programa. Va începe să funcționeze cu o ‘listă de așteptare’. Ce înseamnă ‘lista de așteptare’? Fiecare centru de vaccinare are un anumit număr de locuri libere. Atunci când acele locuri libere se ocupă, se activează automat lista de așteptare.
Ca atare, persoanele optează în momentul în care se înscriu în platforma informatică, și își fac cont, să se vaccineze într-un anumit centru. Dacă locurile sunt ocupate, se vor înscrie pe lista de așteptare într-o ordine cronologică.
Fiecare persoană va vedea câte alte persoane sunt în fața lor, din punct de vedere numeric, iar din platformă se va genera și un mesaj în care persoanei i se transmite data estimată, intervalul estimat de timp în care ea va putea fi vaccinată în respectivul centru. De exemplu, în următoarele 3 săptămâni”, a declarat Valeriu Gheorghiţă la Digi24.
„Etapa a III-a (populația generală)
Persoane care îşi desfăşoară activitatea în cadrul unor unităţi, operatori economici cu risc ridicat de infectare a personalului propriu şi a persoanelor deservite, din următoarele domenii de activitate:
(i) lucrătorii din industria extractivă;
(ii) lucrătorii din industria prelucrătoare;
(iii) lucrătorii din hoteluri şi restaurante;
(iv) lucrătorii din domeniul de întreţinere corporală, coafură şi alte activităţi de înfrumuseţare;
(v) lucrătorii din domeniul spectacole, activităţi culturale şi recreative;
(vi) lucrătorii din sistemul financiar, bancar şi din domeniul asigurărilor, cu precădere a celor care au contacte directe cu publicul şi a celor care prestează servicii esenţiale de plăţi, administrare cont şi investiţii şi operează infrastructuri critice naţionale, precum şi personalul critic de suport al acestora;
(vii) persoanele cazate în centrele regionale de proceduri şi cazare ale solicitanţilor de azil aflate în subordinea Inspectoratului General pentru Imigrări;
(viii) persoanele cazate în centrele pentru cazarea străinilor luaţi în custodie publică aflate în subordinea Inspectoratului General pentru Imigrări;
(ix) persoanele private de libertate;
(x) persoanele care asigură infrastructura de comunicaţii;
(xi) lucrătorii din domeniul muzeal şi al colecţiilor publice;
(xii) lucrătorii din biblioteci;
(xiii) casierii şi ceilalţi lucrători din magazinele de retail alimentar.
Populaţia adultă, alte categorii decât cele prevăzute la lit. C pct. 1 şi 2;
Populaţia pediatrică, în funcţie de evoluţia epidemiologică şi de caracteristicile vaccinurilor aprobate pentru utilizarea la persoanele cu vârsta sub 18 ani”, potrivit site-ului oficial al Guvernului.