Încă un jurnalist și-a pierdut viața în războiul din Israel. Colegii tânărului au fost grav răniți, în urma atacului aerian

Publicat: 13/10/2023 | 21:41
Un jurnalist și-a pierdut viața la granița cu Israel / Sursă foto: Pexels

Vineri, 13 octombrie, Issam Abdallah, un jurnalist Reuters, a fost ucis în timpul unui atac aerian în satul Alma Shaab, din sudul Libanului, la granița cu Israel. Mai mulți colegi de breaslă au fost grav răniți după ce vehiculul cu care veniseră pentru a putea transmite lumii informații a fost lovit. 

Publicația a transmis tristul anunț, prin intermediul unui comunicat, spunând:

„Suntem profund întristați să aflăm că videograful nostru, Issam Abdallah, a fost ucis. Căutăm urgent mai multe informații, colaborăm cu autoritățile din regiune și sprijinim familia și colegii lui Issam. Jurnaliştii Reuters Thaer Al-Sudani şi Maher Nazeh au suferit, de asemenea, răni şi caută îngrijiri medicale. Gândurile noastre sunt la familiile lor în acest moment groaznic”

Vestea a venit de la un alt jurnalist, Ali Hashem de la Al Jazeera, care a spus cum a decurs tragedia:

„Obuzul tancului i-a lovit direct. A fost oribil. Situația de acolo a fost – nu pot explica, nu pot descrie”.

Jurnalistul ucis în Liban era într-o mașină semnalată

De asemenea, publicația 961 Lebanon News a raportat că vehiculul, care era marcat în mod clar ca o mașină media.Ultima postare pe care a apucat să o facă Abdallah a fost pe X, fostul Twitter, cu doar câteva ore înainte de a-și da ultima suflare. A distribuit un videoclip cu un atentat cu bombă în apropiere.

Imaginile arată o explozie puternică, apoi acoperă camera. La scurt timp după aceea, o femeie strigă în mod repetat: „Ce s-a întâmplat?” și „Nu îmi simt picioarele!” Un bărbat poate fi auzit și strigând blasfemie.

(CITEȘTE ȘI: Cine este Bruna Văleanu, tânăra cu origini românești care a sfârșit în războiul din Israel: „Copilul meu a devenit o mică stea în Univers”)

Cel puțin 10 jurnaliști și-au pierdut viața

Comitetul pentru Protecția Jurnaliștilor a anunțat joi, 12 octombrie, că cel puțin 10 jurnaliști au fost uciși, doi au fost dispăruți și doi au fost răniți, de când a izbucnit conflictul. De asemenea, cel puțin 1.799 de palestinieni și peste 1.300 de israelieni și-au pierdut viețile.

În acest context, instituția a anunțat:

CPJ subliniază că jurnaliştii sunt civili care fac o muncă importantă în perioadele de criză şi nu trebuie să fie vizaţi de părţile în conflict. Milioane din întreaga lume se bazează pe reporterii din regiune pentru a oferi informații exacte despre conflict. Jurnaliştii, ca toţi civilii, trebuie respectaţi şi protejaţi” ,a declarat Sherif Mansour, coordonatorul programului CPJ pentru Orientul Mijlociu şi Africa de Nord, într-o declaraţie joi.

(CITEȘTE ȘI: Războiul din Israel ar putea lua o turnură funestă. Declarația unei deputate israeliene a șocat opinia publică: „Armă apocaliptică!”)

 

Luciana Polite
Luciana Polite este absolventă a Facultății de Litere din cadrul Universității din București. A urmat apoi studii universitare de masterat, „Modele de comunicare și relații publice”, în cadrul aceleiași universități. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un ... citește mai mult