Încă un deces în România cauzat de West Nile! Virusul a ucis cinci persoane în mai puțin de o lună

Publicat: 13/09/2024 | 14:47
Virusul West Nile a mai provocat un deces în România/ Sursa foto: Arhivă CANCAN

West Nile face ravagii în România! Virusul a mai ucis o persoană. Este vorba despre un preot în vârstă de 62 de ani, care a stat internat timp de trei săptămâni la Spitalul Boli Infecțioase din Iași. Bărbatul este a cincea victimă care își pierde viața în mai puțin de o lună, primul deces având loc la finalul lunii august. 

West Nile este un virus transmis prin înțepătura de țânțar infectat și poate cauza boli neurologice la persoanele care îl contactează. De asemenea, pot fi fatale oamenilor cu sistem imunitar slăbit sau cu alte afecțiuni. Cazurile apar în timpul sezonului țânțarilor. Adică, începe vara și continuă până în toamnă.

Citește și: Alertă în Capitală! Țânțari cu virusul West Nile au fost depistați în patru sectoare din București

Cinci români uciși de virusul West Nile

Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP) a anunțat că cinci persoane din cele 48 infectate cu virusul West Nile în România s-au stins din viață. Ultima victimă a acestei afecțiuni este Ioan Alupoaiei, un preot din Botoșani, în vârstă de 62 de ani.

În urmă cu trei săptămâni, bărbatul a fost internat la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași, ajungând la secția de Terapie Intensivă. Inițial, preotul le-a dat speranțe medicilor că se va pune pe picioare. Din păcate, starea lui s-a agravat, iar în cele din urmă s-a stins din viață.

Reprezentanții Propopiatului au făcut anunțul dureros cu privire la decesul părintelui Ioan Alupoaiei. Acesta a fost paroh timp de 20 de ani la Biserica „Izvorul Tămăduirii” Botoșani.

„Cu durere în suflet vă aducem la cunoștință că fratele nostru, părintele Ioan Alupoaiei, sa mutat în veșnicie. Să-l pomenim fiecare din frățiile noastre timp de 40 de zile. 62 de ani de viață. Dumnezeu să-l ierte.”, au anunțat reprezentanții Protopopiatului Botoșani.

Medicii au transmis că aproximativ 80% din persoanele infectate cu virusul West Nile nu prezintă simptome. Totuși, există câteva semne care pot indica faptul că este am contactat această afecțiune. În cazul în care ne confruntăm cu febră, durere de cap și musculare sau vărsături este necesară prezentarea la spital.

Cum putem evita infectarea cu West Nile

Din păcate, nu există vaccin sau tratament antiviral specific pentru infecţia cu virusul West Nile. Totuși, INSP a precizat câteva recomandări importante. Iată ce putem face pentru a ne feri de această afecțiune!

  • evitarea expunerii la ţânţari, purtând îmbrăcăminte cu mâneci lungi şi pantaloni lungi,
  • utilizarea substanţei chimice repelente pentru ţânţari,
  • împiedicarea pătrunderii ţânţarilor în casă (prin plase de protecţie la ferestre),
  • asigurarea în ceea ce privește desecarea bălţilor de apă din jurul gospodăriei,
  • îndepărtarea recipientelor de apă stătută şi a gunoiului menajer din gospodărie.

Citește și: Virusul West Nile a fost confirmat în România! De unde este „pacientul zero”

This browser does not support the video element.