Un cutremur cu magnitudinea de 2,5 grade pe scara Richter s-a produs luni în judeţul Vrancea, la adâncimea de 81 de kilometri, potrivit Institutului Naţional pentru Fizica Pământului (INFP), citat de mediafax.ro.
Oraşele cele mai apropiate de epicentrul cutremurului sunt Nehoiu (44km), Covasna (50km), Odobeşti (51km), Slănic-Moldova (54km) şi Oneşti (57km).
Acesta este cel de-al 12-lea seism produs în luna mai în judeţul Vrancea, cel mai puternic având 3,3 grade pe scara Richter.
Cel mai mare cutremur înregistrat în ultimele luni, cu magnitudinea de 4,6 grade, s-a produs în 25 aprilie, în zona seismică Vrancea, judeţul Buzău.
Profesorul Gheorghe Mărmureanu, directorul Institutului pentru Fizica Pământului, avertizează.
„La viitorul mare cutremur, România va fi mai puţin afectată, unda de şoc se va îndrepta către Kiev şi Chişinău. O cantitate de energie va fi dirijată cum a fost cutremurul din ’40.
Viitorul mare cutremur va fi în 66 de ani, va avea loc în Vrancea şi discutăm despre o magnitunine de 7,7 grade pe Richter. Va fi un cutremur puternic, ce va afecta mai mult partea de est a Moldovei. Ar fi mai avantajos să fie mai adânc. Un cutremur în Vrancea durează până la 105 secunde, pe când în Italia, de exemplu, durează 25 – 30 de secunde.
Aş putea să mai spun că Bucureştiul va fi mai puţin afectat. Vor fi afectate sudul Moldovei, Dobrogea, Ucraina…”, a dezvăluit Gheorghe Mărmureanu.
Directorul onorific al INFP, Gheorghe Mărmureanu, a mai spus că în 2018 nu se pune problema unui cutremur puternic în România.