Pe data de 13 iulie, încă un caz cutremurător a ieșit la iveală. Se pare că autoritățile chiar au început să controleze meticulos azilele de bătrâni și au găsit, în județul Teleorman, un centru care funcționa ilegal. Cei 17 vârstnici au fost transportați imediat pentru a primi îngrijiri medicale.
După cazul „azilele groazei”, alte situații similare au fost descoperite în România. Polițiștii de la Secția 12 au intrat în centrul în care cei 17 indivizi erau ținuți în condiții greu de închipuit. Locul deținut de o femeie de 47 de ani din Pietroșani funcționa ca o pensiune, cel puțin în acte. Societatea comercială prin care primea banii pentru mâncarea, medicamentele și celele necesare bătrânilor era înființată în septembrie 2022.
„La data de 13 iulie a.c., polițiști din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalității Economice Teleorman, Poliției orașului Zimnicea și Secției nr. 12 Poliție Rurală Zimnicea au descins la un imobil situat în comuna Pietroșani, județul Teleorman. În urma verificărilor, în imobilul respectiv, au fost găsite 17 persoane în vârstă și cu handicap, care funcționa sub forma unei pensiuni”, a transmis IPJ Teleorman.
Individa care administra azilul le-a spus autorităților că bătrânii erau turiști în vacanță. În același timp, vecinii înfricoșați povestesc că pacienții nu aveau voie să iasă din centru, strigau de foame și cu greu reușeau să ajungă la garduri, unde cerșeau mâncare, potrivit totalimpact.ro.
Toate structurile competente au fost sesizate, iar polițiștii au întocmit dosar penal, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de Exercitarea fără drept a unei profesii sau activități și evaziune fiscală, pe numele femeii de 47 de ani. De asemenea, au fost aplicate 2 sancțiuni contravenționale, conform HG 301/2012, în valoare de 12.000 de lei, persoanei juridice
Vârstnicii și persoanele cu handicap care erau la azilul ilegal au fost transportate, de urgență, la spital. Autoritățile au contactat de grabă familiile lor, pentru a le spune întreaga poveste.
Înainte de Summitul NATO, președintele României și-a spus foarte clar poziția față de cele întâmplate și le-a cerut structurilor competente să-ți facă datoria.
„Avem o puzderie de agenții și instituții care ar trebui să verifice. Doar că ne întrebăm ce au verificat. Că sesizări au fost, măsuri se pare că nu prea, în aceste cazuri concrete care, pe bună dreptate, au revoltat România. De aceea, repet ce am spus la întrebarea anterioară. Toți cei vinovați să răspundă. Aici sunt oameni vinovați cu nume și prenume.
Cei care au lucrat în azil sau au condus azilul și nu și-au făcut treaba. Cei care au fost sesizați și nu au verificat. Inclusiv cei care au știut și nu au luat măsuri – vorbesc, desigur, de măsuri politice. Un politician într-o poziție înaltă nu trebuie să meargă să verifice dacă se dau medicamentele cum trebuie, ci trebuie să verifice ca sistemul de care răspunde să dea rezultatele așteptate de cetățeni. Este revoltător ca persoane în vârstă care vor să meargă undeva să stea liniștite sunt tratate cu dispreț sau chiar mai rău”, a spus conducătorul țării, într-o conferință de presă.