Presa din România a mai pierdut o persoană importată. Radu Călin Cristea, membru al Consiliului Național al Audiovizualului, a murit la vârsta de 65 de ani. Vestea tristă vine la nicio zi de la decesul în condiții suspecte al jurnalistei Ramona Feraru, dar și după dispariția de pe această lume a lui Cosmin Andrei, producătorul celei mai longevive emisiuni, “Viața satului”.
Află și: Cu cine a vorbit Ramona Feraru înainte să fie găsită fără suflare în propria casă
Scriitorul și jurnalistul Radu Călin Cristea s-a stins din viață astăzi. Deocamdată, nu se știe nimic despre cauza morții sale. El era membru CNA la al doilea mandat și, la câteva minute după ce s-a aflat despre decesul său, pe rețelele de socializare au început să apară mesaje emoționante.
Prezentatorul Adrian Ursu a declarat despre plecarea de pe această lume a lui Radu Călin Cristea: “E una dintre veștile acelea pe care nu vrei să le primești. Dumnezeu să-l odihnească, să-l aibă în paza sa. Un jurnalist și publicist, dar mai ales un luptător împotriva abuzurilor de orice fel, asta a făcut-o și când era vocea Europei Libere și în activitatea sa publicistică și în calitatea sa de membru CNA. Nu s-a temut! A făcut lucruri pe care alții n-ar fi îndrăznit să le ducă la capăt, într-o vreme când opresiunea în țara asta, acum 30 de ani sau acum mai recent, 10 ani, era cea care închidea foarte multe glasuri. Radu Călin Cristea a fost omul care a avut curajul să spună nu, să arate adevărurile dureroase și să se revolte. Într-un astfel de moment, te gândești că mai pierdem pe cineva care a crezut toată viața sa în dreptate și adevăr și că rămân mult prea puțini cei care mai duc această luptă. O îmbrățișare cu toată căldura și compasiunea pentru fiica sa de care era atât de mândru și un gând către toți prietenii care probabil astăzi vor vorbi mult și merită să vorbească despre Radu Călin Cristea. Dumnezeu să-l aibă în pază”.
“Radu Călin Cristea ne-a părăsit! Reproduc ultima sa frază dintr-un ultim interviu, după publicarea ultimei sale cărți – «Împăratul cu șapcă. Regimul Traian Băsescu și elitele sale»: «Plutesc. Asist la un spectacol căruia nu-i aparțin. Așa că îmi trăiesc singurătățile, fără iluzii și fără speranțe. Uneori mai întorc capul și mă gîndesc că nu sînt foarte departe vremurile cînd era mai ușor să fii fericit»… De citit integral interviul și, desigur, «Împăratul cu șapcă»”, “Când eram mic, tata îmi spunea despre jurnalistul Radu Călin Cristea. La 14 – 15 ani, îmi atrăgea atenția semnătura dânsului în programele meciurilor Rapidului. Nu am fost vreodată suporter al Rapidului, dar de la dl. Radu Călin Cristea, din poveștile sale, am învățat să respect adversarii. Și nu e puțin lucru… Apoi, după anii ’90, drumurile ni s-au intersectat de mai multe ori și, din păcate fără să-i spun și să-i mulțumesc vreodată, domnul Cristea a fost unul dintre jurnaliștii de la care am avut mereu de învățat. Mi s-a părut dintotdeauna o minune ca pot să vorbesc și chiar să fiu coleg cu un om pe care l-am admirat de când eram mic. Vorbeam din când în când la telefon și ne mai vedeam, din ce în ce mai rar, când devenise membru al CNA. Cred că m-a salvat de câteva ori de la nefăcute. Sunt recunoscător pentru fiecare vorbă pe care mi-a adresat-o! Dumnezeu să îl odihnească!” sunt doar alte două mesaje publicate în memoria regretatului jurnalist pe Facebook.
Citește și: Doliu în Televiziunea Română. A murit Cosmin Andrei, producătorul celei mai longevive emisiuni de la TVR
Radu Călin Cristea s-a născut în 1955 în comuna Ineu, județul Arad. El a urmat un liceu din Arad, iar în 1978 a absolvit Facultatea de Limba și Literatura Română a Universității din București. Jurnalistul a debutat publicistic în 1973 în revista “Orizont” din Timișoara, iar editorial cu volumul de eseuri “Emil Botta-despre frontierele inocenței”, la Editura Albatros, în 1984.
De-a lungul timpului, Radu Călin Cristea a fost colaborator și, mai apoi, redactor la programul “Actualitatea Românească” difuzat de Radio Europa Liberă (1990 – 2002). De asemenea, a fost director al Muzeului Literaturii Române din București, iar în vara anului 2012 a fost director general (interimar) al TVR. Apoi a rămas în TVR, ca șef al Departamentului “Literatură. Arte”. Începând din 1990, a fost membru al Uniunii Scriitorilor și membru al secției de critică și istorie literară a Asociației de București a Uniunii Scriitorilor.