Înălțarea Sfintei Cruci. De ce se ține post astăzi
Înălțarea Sfintei Cruci este o sărbătoare creștină importantă, marcată în calendarul ortodox pe 14 septembrie. Află ce simbolizează, de ce se ține post și care sunt tradițiile și superstițiile legate de această zi.
Ce înseamnă Inălțarea Sfintei Cruci
În data de 14 septembrie, de Înălțarea Sfintei Cruci se sărbătoresc două evenimente deosebite din istorie lemnului Sfintei Cruci.
- Primul este descoperirea Crucii pe care a fost răstignit Mântuitorul Hristos şi înălţarea ei solemnă de către Episcopul Macarie al Ierusalimului. Acest lucru se întâmpla în ziua de 14 septembrie 335.
- Cel de-al doilea eveniment din istoria Sfintei Cruci este aducerea sau întoarcerea Crucii de la perşii păgâni, în anul 629. Atunci, împăratul Heraclius a depus-o cu mare cinste în Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim. Asta după ce Patriarhul Zaharia a înălţat-o în văzul credincioşilor, tot într-o zi de 14 septembrie.
Înălțarea Sfintei Cruci – zi de post
Înălţarea Sfintei Cruci se serbează cu post pentru că aduce aminte de Pătimirile şi Moartea Mântuitorului Iisus Hristos. Nu întâmplător, în ziua Înălțării Sfintei Cruci se citește la Sfânta Liturghie Evanghelia din Vinerea Mare, în care este prezentată toată durerea de pe Golgota.
Despre post
Potrivit orânduielii bisericești, postul trebuie ținut din iubire, nu din obligație. Și când este ținut astfel, orice post, chiar și cel aspru, devine ușor. Religia spune că trupul începe să se mulțumească cu puțină hrană. Nu ar trebuie să mai simtă nici foame, nici de sete și osteneală, pentru că Hristos Însuși i-a devenit hrană, băutură și odihnă. Astfel, postul în ortodoxie nu este o simplă abținere de la anumite mâncăruri. Acesta este considerat o călătorie împreună și unire cu Dumnezeu.
Înălțarea Sfintei Crucii. Tradiții și superstiții de Ziua Crucii
În această zi nu este bine să se mănânce usturoi, nuci, prune și pește.
În popor, Înălțarea Sfintei Cruci se mai numește și Ziua Crucii. Sărbătoarea este considerată data ce vestește sfârșitul verii și începutul toamnei.
Tot pe 14 septembrie, de Ziua Crucii, preotul sfințește via și butoaiele de vin, pentru ca și în viitorul gospodarul să se bucure de o recoltă bogată. La Biserică se sfințesc busuiocul, menta, maghiranul și cimbrul, ce sunt considerate plante magice. Aceste plante îi apără pe credincioși de diverse coli și veghează asupra păsărilor și animalelor din gospodărie.
Înălțarea Sfintei Cruci. Rugăciunea Crucii
Rugăciunea Sfintei Cruci este considerată de cei credincioși o rugăciune puternică, de ajutor, pentru dragoste și noroc.
Rugăciunea Sfintei Cruci
„Să învie Dumnezeu și să se risipească vrăjmașii Lui și să fugă de la față Lui cei ce-L urăsc pe Dânsul. Să piară, cum piere fumul, cum se topește ceară de față focului, așa să piară diavolii de la față celor ce-L iubesc pe Dumnezeu și se însemnează cu semnul Crucii și zic cu veselie.
Bucură-te, Preacinstita și de viață purtătoare Cruce a Domnului, care alungi pe diavoli cu puterea Celui ce S-a răstignit pe ține, a Domnului nostru Iisus Hristos, și S-a pogorât la iad și a călcat puterea diavolului și te-a dăruit nouă pe ține, Cinstită Crucea Să, spre alungarea a tot pizmașul.
Îngrădește-mă, acoperă-mă și mă păzește, Doamne, cu puterea Cinstitei și de viață purtătoarei Tale Cruci, depărtând de la mine tot răul!
În mâinile Tale, Doamne Iisuse Hristoase, Dumnezeul meu, Îți încredințez sufletul meu, păzește-mă, binecuvîntează-mă, miluiește-mă după mare milă Ta și după mulțimea îndurărilor Tale și viață veșnică îmi dăruiește. Amin.”