Înălțarea Domnului se prăznuiește la 40 de zile după Paște. Este ziua sfântă când creștinii salută cu „Hristos s-a Înălțat” sau „Adevărat s-a Înălțat”. Care sunt cele mai importante tradiții și obiceiuri la această sărbătoare?
Înălțarea Domnului este una dintre cele mai importante sărbători creștine. Marchează Înălțarea lui Hristos la ceruri, la 40 de zile de la Învierea Sa. În 2023, această zi sfântă este prăznuită pe data de 25 mai. Mântuitorul Iisus s-a Înălțat la cer de pe Muntele Măslinilor, în văzul Apostolilor și a doi îngeri, cei care le-au spus ucenicilor despre a doua venire a lui Hristos.
CITEȘTE ȘI: CÂND SUNT RUSALIILE ÎN 2023. CE ÎȚI ESTE INTERZIS SĂ FACI ȘI CE RUGĂCIUNE PUTERNICĂ SĂ ROSTEȘTI
Înainte de a se înălța, fiul Domnului le-a spus ucenicilor săi: „Vă este de folos ca Eu să mă duc“ (In. 16, 7). „Dacă Eu doar voi învia, dar nu Mă voi duce ca să vi-L trimit pe Sfântul Duh, atunci toată iconomia Mea, întruparea, propovăduirea, răstignirea şi învierea vor fi zadarnice”. Iisus s-a dus la ceruri, iar Înălțarea marchează intrarea definitivă a umanității lui Hristos în spațiul ceresc al lui Dumnezeu.
CITEȘTE ȘI: SĂRBĂTOAREA PE CARE O CELEBREAZĂ AZI TOȚI ROMÂNII. CE SEMNIFICAȚIE ARE PAȘTELE BLAJINILOR
Există multe tradiții și obiceiuri în această zi sfântă. Se pun frunze de nuc la brâu, se sfințesc plantele medicinale sau se pune leuștean la ferestre pentru a fi păziți de rele. Un alt obicei este împărțirea colacilor sfințiți. Aceștia se aduc la biserică, se citesc de preot în timpul slujbei, iar apoi sunt împărțiți enoriașilor. Tot în această zi, se taie păr din vârful cozilor de la vite și se îngroapă în furnicare, spunând, “Să dea Dumnezeu să fie atâția miei și viței câte furnici sunt în acest furnicar”.
Din bătrâni se mai spune că de la Paște până la Înălțare, Cerurile sunt deschise, iar cei care mor în această perioadă nu mai trec prin Judecata de Apoi, ci ajung direct în Rai. Mormintele celor dragi se curăță cu flori de paltin.
Este bine de știut că în ziua de Înălțare nu se dă din casă foc și sare. Nu se spală și nu se fac alte treburi gospodărești, pentru a nu fi urmărit de ghinion. Nu se cultivă nimic după Înălțare, pentru că se spune că plantele nu vor rodi. Tot în această zi sfântă nu este bine să te cerți cu nimeni, să nu spui cuvinte urâte, jigniri sau reproșuri.
„Preaiubitul nostru Iisuse Hristoase, astăzi ne adunăm înaintea Ta cu inimile pline de recunoștință și bucurie pentru că ne-ai arătat puterea Ta și ne-ai înălțat la ceruri alături de Tine. Ne rugăm să ne ajuți să fim mereu demni de acest mare dar al Înălțării, să ne trăim viețile într-un mod care să-Ți fie plăcut și să ne îndreptăm mereu spre împlinirea voii Tale. Ajută-ne să fim oameni buni, să ne iubim aproapele și să răspândim pacea și iubirea Ta în lumea aceasta plină de neînțelegere și dezbinare. Îți mulțumim pentru toate binecuvântările Tale și pentru că ești mereu cu noi, aici și acum. Îți încredințăm viețile noastre și te rugăm să ne ajuți să fim mereu aproape de tine, ca să putem fi cu tine și în veșnicie. Amin”.