PLAT. Discursul lui Razvan Lucescu devine la fel de sec ca si cel al controversatului Victor Piturca CAPCANA. Rezultatul de la Paris nu a fost atat de mare, pe cat a incercat selectionerul sa sugereze, in conditiile in care daca am fi pierdut in Franta, dar am fi castigat cu austriecii, am fi avut cu un punct in plus in clasament si mai putine ecuatii legate de urna valorica Andrei Coanda De fiecare data cand este atacat pentru modul in care face convocarile la nationala sau pentru jocul mediocru al tricolorilor, selectionerul repeta obsesiv ca si-a indeplinit primul obiectiv, ramanerea in a doua grupa valorica, fara a mentiona insa modul in care s-a intamplat acest lucru. Victor Piturca a fost un simbol al antrenorilor care vorbesc mult fara sa spuna nimic concret.
Contrar asteptarilor, actualul selectioner al nationalei Romaniei nu vrea sa se lase mai prejos si devine incet, incet un punct de referinta al tehnicienilor care pun la nesfarsit aceeasi placa. Si, pe deasupra, ea mai este si stricata. Am avut un obiectiv mic, ramanerea in urna a doua valorica, dar este important ca s-a atins. In Lituania eram in urna a treia valorica, acum suntem in urna a doua, raspunde plin de mandrie si inversunare Razvan Lucescu ori de cate ori competenta ii este pusa la indoiala. Ce nu subliniaza insa fostul antrenor al Brasovului in discursul sau emfatic, voit sau nu, este ca principala contributie la ramanerea in grupa a doua valorica a avut-o intamplarea si nu indemanarea sa tactica.
Concret, pe cifre, nu pe vorbe situatia sta in felul urmator: Romania lui Lucescu Jr. a reusit in primele patru meciuri oficiale o victorie previzibila in Lituania (1-0), un egal e adevarat nesperat in Franta (1-1), urmat insa de o remiza trista si neasteptata cu Austria(1-1) plus umilinta greu de digerat cu Serbia (0-5). Cu aceasta linie fabuloasa de clasament, inaintea ultimei partide din preliminarii, cu Insulele Feroe, Romania se lupta cu Turcia, Israel, Slovacia si Irlanda pentru trei locuri in urna a doua valorica. Otomanii aveau locul in mare masura asigurat, iar batalia s-a dat in fapt pe doua locuri intre celelalte patru tari. Tricolorii, care au bifat un succes chinuit cu feroezii (3-1), aveau nevoie ca fie Slovacia, fie Israel sa nu invinga in ultimele lor meciuri si ca Irlanda, in cazul in care o face, sa nu o faca la o diferenta mare. Desi Slovacia a batut in Polonia, Israel a remizat cu Elvetia si Irlanda cu Muntenegru. Cam asa s-a indeplinit obiectivul, Razvane! Daca Irlanda batea acasa, acum eram in urna a treia.