“În sufletele noastre n-ar trebui să uităm asta niciodată!” Ioan-Aurel Pop, președintele Acadamiei Române, mesaj pentru conaționalii de pretutindeni

Publicat: 01/12/2022 | 16:10

România aniversează pe 1 decembrie 2022 împlinirea a 104 ani de la Marea Unire. Începutul anotimpului rece coincide cu sărbătorirea românității, prin urmare conaționalii pot urmări un podcast de excepție, doar pe canalul de YouTube „Altceva cu Adrian Artene”. Episodul special îl aduce în fața publicului pe Președintele Acadmiei Române, Academicianul Ioan Aurel Pop. Doctorul în istorie transmite un mesaj prețios românilor care uită de mândria și privilegiul naționalității tricolore.

Președintele Acadamiei Române îi îndeamnă pe conaționalii de pretutindeni să ofere întotdeauna un exemplu de conduită românească autentică. Cetățenii sunt îndemnați să se îmbrace românește, să mănânce românește și să se comporte ca adevărate modele chiar și atunci când nu este sărbătoare. Podcastul integral poate fi urmărit AICI!

NU RATA: PREȘEDINTELE ACADEMIEI ROMÂNE, IOAN AUREL POP, ESTE INVITAT LA PODCASTUL ALTCEVA CU ADRIAN ARTENE (EDIȚIE SPECIALĂ DE 1 DECEMBRIE)

În sufletele noastre n-ar trebui să uităm niciodată că suntem români!”

Adrian Artene: Vorbeați și despre mesajul pe care fiecare român trebuie să-l poarte dincolo de granițe, așa cum poate l-au purtat Cioran, Eliade, Ionesco, care au trăit și ei în exil. Și acest mesaj poate că ar trebui purtat în fiecare zi dintr-un an. Ne-ar ajuta, oare, dacă ziua națională nu ar fi numai pe 1 decembrie?

Ioan Aurel Pop: În sufletele noastre n-ar trebui să uităm niciodată că suntem români. Și întotdeauna ar trebui să avem un exemplu de românitate pe care să-l dăm chiar și prin modul de a ne îmbrăca uneori la sărbători sau de a mânca mâncăruri care sunt pe la noi. Și de a le arăta străinilor că nu suntem barbari, în sufletele noastre trebuie să avem mereu acest sentiment, chiar dacă nu simțim mereu că e sărbătoare.

E greu 365 sau 366 de zile, câte are anul, unele sunt cu necazuri și greutăți, dar în sufletul nostru trebuie să păstrăm această convingere care nu ne împiedică să fim europeni, dimpotrivă. După părerea mea, ne ajută să fim europeni, pentru că Europa e formată și din Români și din Bulgari și din polonezi și din francezi. Noi am împărțit-o în Orientală și Occidentală sau Europa Centrală, Europa Occidentală, Europa Sud-Estică, tot din rațiuni de convenție.

Podcastul „ALTCEVA cu Adrian Artene”, difuzat cu ocazia zilei naționale a României, îl are ca invitat pe Academicianul Ioan Aurel Pop

Dar avem un sentiment european prin faptul că suntem ceea ce suntem fiecare. Ideea de a șterge aceste lucruri pe motiv că nu se poate face globalizarea fără el e o eroare. Eu văd Europa ca pe o orchestră simfonică, în care fiecare instrument sau grup de instrumente are un rol. Popoarele romanice să zicem că sunt suflătorii, popoarele germanice sunt percuția. Într-o orchestră simfonică se creează o armonie, cine-și închipuie că trebuie să se șteargă ideea de român, de bulgar, de sârb, acum vedeți că românii și bulgarii sunt iarăși oaia neagră, că nu pot fi primiți în Schengen și toată lumea discută că nu suntem pregătiți.

Sigur că nu suntem pregătiți, sunt și prejudecăți foarte mari legate de noi. Dar ideea asta că trebuie șterse deosebirile și mai ales limbile e o mare eroare. Și cred că unii diriguitori europeni au înțeles acest lucru. Fiecare vine cu bogăția lui și din diversitate se naște unitatea. N-a zis-o Marx, a zis-o Hegel. Deci din diversitate se naște o unitate.

Și asta ar trebui să înțelegem de ziua națională, că dacă ne prețuim noi înșine ca români, ne va prețui și Europa, lumea întreagă, pentru că ne vom prezenta cu demnitate. Nu înfrumusețând România și pe români, nu se poate. Realitatea e mai puternică decât vorba, ci prezentându-ne cum suntem, cu cele bune și cu cele rele, așa ar trebui să ne gândim de ziua națională.

ACCESEAZĂ ȘI: ELISABETA LIPĂ DEZVĂLUIE REACȚIILE FIULUI CÂND ÎȘI VEDEA MAMA CĂ PLEACĂ ÎN CANTONAMENTE: „MĂ TREZEAM CU LACRIMI!”

Cine deţine informaţii despre acest subiect este rugat să ne scrie la pont@cancan.ro, să ne sune la 0741 CANCAN (226.226) sau să ne scrie direct pe WhatsApp.

This browser does not support the video element.