În plină stare de urgență, înflorește bișnița cu spirt, măști și…

Publicat: 17/03/2020 | 23:51

România parcurge o etapă dură și din punct de vedere economic, nu doar din punct de vedere al sănătății publice. Coronavirusul face victime la nivel global, iar, în țara noastră, numărul oamenilor testați pozitiv crește de la o zi la alta. Acest val de îmbolnăviri îngrijorează, pe bună dreptate, populația. Unii semeni se comportă însă haotic, iar alții profită cu nerușinare de situație. Bișnița cu dezinfectanți și alte materiale sanitare și nu numai este ultimul lucru la care unii au apelat ca să facă profit. (VEZI ȘI: Cercetătorii germani au anunţat că pandemia de coronavirus va dura 2 ani! Ce au spus despre numărul persoanelor infectate cu COVID-19)

Golesc rafturile magazinelor, iar, de îndată ce supermarketurile fac aprovizionarea, mulți dintre români se îngrămădesc să cumpere în delir. Dacă unele persoane achiziționează produse pentru a nu mai ieși din casă cu săptămânile, alții s-au gândit că este un moment bun pentru o afacere în această direcție.

Bișniță cu de toate

Măștile de protecție, aur curat

Astfel, bișnițarii au cumpărat peste măsură măști chirurgicale, baxuri cu spirt, carne sau dezinfectanți și produse biocide pe care le vând ulterior pe site-urile de anunțuri, cu sume considerabile. Spre exemplu, o cutie de măști chirurgicale poate ajunge și la 250 de lei bucata. La fel se întâmplă și cu spirtul sau carnea.

Mai mulți cetățeni i-au fotografiat pe cei care au golit la propriu rafturile magazinelor, iar când au fost întrebați ce fac, spre exemplu, cu 10 baxuri de spirt au răspuns relaxați că acesta este necesarul de care au nevoie.

Măsuri împotriva bișnițarilor

Este, cu adevărat, o situație fără precedent în care oamenii care, realmente, au nevoie de un dezinfectant pentru casă sau un gel de mâini, spirt sau orice produs de curățare nu mai pot găsi nimic la un preț decent, din cauza acestor bișnițari care cumpără din magazine și vând apoi la prețuri exorbitante pe internet. (NU RATA: Materiale sanitare la preț de lux. Cât a ajuns să plătească un spital din România pentru o mască de unică folosință, în sistemul de achiziții)

Din fericire, mai multe platforme de vânzări au realizat ce se întâmplă și au interzis vânzarea produselor la prețuri mari, astfel depistând bișnițarii care profită de valul de isterie creat de coronavirus. De altfel, chiar din weekend-ul trecut, unele supermarketuri nu le mai dau voie consumatorilor să cumpere mai mult de două baxuri din fiecare produs pe care doresc să-l achiziționeze, conștiente de bișniță care s-a instalat în ultimele zile în România.

O nebunie globală

Unele supermarketuri limitează cantitățile vândute fiecărui client

Situația de la noi din țară nu este singulară. În SUA, mulți americani au procedat la fel, însă Amazon a blocat vânzările cu prețuri de două ori mai mari decât sunt în realitate. În Australia, o femeie a scos cuțitul la un bărbat în lupta pentru ultimul bax de hârtie igienică. Pandemia scoate ce este mai rău din oameni, deoarece s-a ajuns și la lucruri mai grave. Un student chinez aflat în Londra fost bătut până când craniul i-a fost fracturat. (VEZI ȘI: Gigi Becali a cumpărat un camion de produse și… le-a donat la ”Matei Balș”)

Situația infecțiilor cu coronavirus (COVID-19) în 17 martie, la ora 09:00

La nivel global se înregistrau, marți, la ora 9.00, 180.069 cazuri confirmate de infecție cu coronavirus, din care 7080 decese, informează Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile. Au fost raportate 11.942 cazuri noi, dintre care 584 decese. Numărul de cazuri noi în China continentală a fost de 20. Creșteri marcante ale numărului de cazuri au fost înregistrate în Iran, Statele Unite ale Americii, Italia, Franța, Germania, Olanda, Danemarca și Marea Britanie. Au fost înregistrate primele cazuri confirmate în Tanzania, Congo Brazzaville, Mayotte, Puerto Rico, Guadalupe, Sf. Lucia și Groenlanda.

China Continentală

Situația în China continentală: De la începutul epidemiei până în prezent au fost înregistrate 80.881 de cazuri confirmate, din care 3.226 decese. 83,9% din cazurile confirmate și 96,3% din totalul deceselor s-au înregistrat în regiunea Hubei. În ultimele 24 de ore au fost raportate 19 cazuri confirmate în restul provinciilor din China continentală și doar un caz în provincia Hubei. Evoluția din China continentală este pe un trend descendent în ultimele săptămâni.

Internațional

Situația la nivel internațional: În afara Chinei continentale au fost raportate până în prezent 99.188 de cazuri confirmate, din care 3.854 decese. A fost depășit astfel atât numărul de cazuri confirmate, cât și numărul de decese din China.  În ultimele 24 de ore au fost raportate 11.922 cazuri confirmate din care 572 decese. În ultimele trei săptămâni, evoluția are un trend ascendent, prin raportarea unor focare de transmitere comunitară în Coreea de Sud, Japonia, Italia, Franța, Spania, Germania, Statele Unite ale Americii și Iran. (NU RATA: O româncă din Italia a filmat cum se face testul pentru coronavirus. Prin ce trec, de fapt, oamenii)

Situația în Italia

În ultimele 24 de ore au fost raportate 3.233 cazuri confirmate, dintre care 349 decese. Focarul este localizat în nordul Italiei în regiunile Lombardia, Veneto, Emila Romagna și Piemonte, mai arată Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile.

Cine deţine informaţii despre acest subiect este rugat să ne scrie la pont@cancan.ro sau pe Whatsapp la 0741 CANCAN (226.226)