De-a lungul timpului, margarina era consumată de cei care nu își permiteau să cumpere unt – acesta fiind mult mai scump. Deși mulți considerau că aceasta este înlocuitoarea untului, studiile din domeniul alimentar au scos la iveală cât de nocivă este, de fapt, pentru organismul uman. Vestea bună este că în Kaufland România, 250 de grame de margarină costă dublu cât 250 de grame de unt.
Untul este un produs obținut din lapte, în timp ce margarina este obținută din uleiuri vegetale – ulei de palmier, ulei de rapiță, de floarea soarelui, apă, emulgatori și diverse arome. Până anul trecut, mulți români înlocuiau untul natural cu margarina, prețul fiind un factor decizional în procesul de cumpărare al produsului, dar și faptul că majoritatea aveau impresia că această pastă tartinabilă este înlocuitoarea untului.
Ei bine, acum în 2024, pe lângă varietatea mare de produse de pe rafturile supermarketurilor, românii au la dispoziție o selecție de alimente marca proprie Kaufland – K-Classic – produse calitative și accesibile la preț. În această categorie intră și untul K-Classic, 82 % grăsime, 250 de grame – unt german de marcă – care costă 10.35 de lei. Sub denumirea de produs tartinabil, margarina de la Meggle Alpiness, 75% grăsime, 250 de grame, costă 18,29 lei.
În atenția clienților, diferențele de preț au fost semnalate de către Protecția Consumatorilor din România. Pe pagina personală de Facebook a instituției, reprezentanții au făcut comparația direct de la raftul supermarketului: ”Știai că 250 de grame de margarină este mai scumpă decât 250 de grame de unt?”, se arată în mesajul ANPC.
Dacă untul este obținut din cremă de lapte de vacă și conține grăsimi saturate, margarina este obținută prin procesarea uleiurilor. Pasta tartinabilă – care poate avea diverse arome și texturi – poate să fie fabricată din orice ulei vegetal, apă, emulgatori și arome, este mai săracă în grăsimi săturate. Margarina este adesea folosită ca înlocuitor al untului – la micul dejun – dar și în produsele de panificație – cornuri, biscuiți, merdenele. Potrivit Institutului Național de Statistică, românii mănâncă o cantitate uriașă – pe an- din acest produs.