În Eforie Nord, pâinea e mai scumpă decât carnea! Câți lei costă o simplă chiflă, într-un restaurant din celebra stațiune românească
Sezonul estival este în toi, iar românii profită de ultimele săptămâni de vreme bună pentru a sta la plajă. Își fac bagajele, apoi se pregătesc să dea o fugă până pe litoralul românesc. Deși mulți aleg să plece peste hotare, în vacanțe, mai sunt și turiști care preferă să meargă în stațiunile de la noi. Ei bine, aceștia trebuie să aibă grijă la „mica ciupeală”, o nouă strategie prin care comercianții încearcă să-și rotunjească profiturile.
Unii comercianți de pe litoralul românesc au ajuns să recurgă la o metodă strategică, să-și rotunjească veniturile. Sunt foarte mulți români care încă merg în stațiunile de la noi, din diverse motive, și aleg să nu plece peste hotare ca majoritatea celor care își doresc o vacanță reușită. Ei bine, cei care merg la malul Mării Negre trebuie să știe cum să se ferească de notele de plată rotunjite, pentru că patronii de restaurante, gherete, terase și chiar plaje au început să taxeze separat elementele accesorii care, de obicei, erau incluse în prețul produsului.
Cât a ajuns să coste o chiflă în Eforie Nord
Spre exemplu, în Eforie Nord prețurile sunt puțin mai acceptabile decât în Mamaia sau la restaurantele din Portul Tomis, unde oamenii ajung să plătească și cornetul de la o înghețată (2 lei) sau o bucată de lămâie (3 lei). În Eforie, o sută de grame de hamsie costă între 10-18 lei, însă clienții trebuie să plătească și 3 lei – jumătate de lămâie, 3 lei – mujdeiul, 2 lei – chifla, dacă vor. Un meniu cu 4 mici, cartofi prăjiți, chiflă și muștar e 30 de lei, notează Libertatea.
Prețurile se schimbă pe măsură ce turiștii se apropie de plajă. De exemplu, la un restaurant ardelenesc, clienții trebuie să scoată din buzunar bani frumoși, în cazul în care vor să mănânce mici sau ceafă de porc. Un mic costă 6 lei bucata, chifla – 4 lei, muștarul/ketchupul/maioneza/sosul de usturoi – 3 lei bucata, ceafa de porc – 10 lei suta de grame, suta de grame de hamsie – 10 lei, o porție de mămăliguță – 15 lei.
Dacă vorbim de autoservirile din apropierea plajei, acolo turistul este taxat pentru ambalaje, tacâmuri, pâine și altele. 1 leu ketchupul, 1 leu chifla, 1 leu caserola, 1 leu cutia de pizza, 2 lei cutia de pizza XXL. La fel ca-n Portul Tomis, un comerciant a avut o idee briliantă: să taie lămâia în două și să o dea cu 3 lei jumătatea. O felie de lămâie costă un leu, în cazul în care clientul vrea să dea puțin gust porției de hamsie, mai scrie sursa citată.