În ce județe din România ești ferit de cutremure! Zonele cele mai sigure în cazul venirii unui seism puternic
Activitatea seismică intensă din ultima perioadă i-a pus pe români în gardă. Cutremurele recente din România, mai ales venite după dezastrul din Turcia, i-au pus pe mulți pe gânduri și i-au făcut să se gândească care sunt șansele de supravițuire în cazul în care un seism puternic ar urma în România. În acest contex, Institutului Național pentru Fizica Pământului a realizat harta celor mai sigure zone în caz de cutremur, dar și a celor mai periculoase.
În ultima lună activitatea seismică din România a fost intensă, ceea ce i-a făcut pe mulți să se gândească la faptul că un mare cutremur are putea urma. În cazul unui astfel de seism, potrivit specialiștilor din cadrul Institutului Național pentru Fizica Pământului (INFP), printre cele mai sigure județe din țară se numără: Timiș, Caraș Severin, Satu Mare, Constanța, precum și granița dintre județele Suceava și Maramureș. Aproape la fel de sigure sunt zonele cuprinse între Oradea, Cluj, Deva și Bistrița.
De asemnea, o alată zonoă sigură în cazul unui cutremur semnificativ se află între județele Sibiu și Brașov. Acestea sunt încadrate la risc seismic mediu. Tot în această categorie intră și Mureș, Neamț și Suceava.
La polul opus, potrivit specialiștilor, cele mai periculoase zone, în caz de cutremur, sunt: București, Ploiești, Buzău, Focșani, Iași și toate zonele cuprinse între ele. În aceeași categorie se înscriu și Roman, Bacău, Pitești, Giurgiu și toate zonele din acest perimetru.
(CITEȘTE ȘI: ROMÂNIA, SUB ZODIA CUTREMURELOR. ÎNCĂ UN SEISM IMPORTANT A AVUT LOC ÎN ȚARA NOASTRĂ)
Cutremure în lanț în România
Activitatea seismică din România continuă să fie una intensă. Ieri, 12 martie, au fost înregistrate patru cutremure. Cel mai puternic dintre seisme a înregistrat o magnitudine de 4,2 și a avut loc în zona seismică Vrancea, Buzău, la ora locală 19:44.
Cutremurul s-a produs la o adâncime de 131 de kilometri, în apropiere de următoarele orașe: 56km NV de Buzău, 58km SE de Sfântu-Gheorghe, 58km E de Brașov, 66km N de Ploiești, 70km V de Focșani, 93km NE de Targoviște.
Un alt cutremur a fost înregistrat în Oltenia, Gorj, la ora locală 21:12, cu o magnitudine de 2,5. De asemenea, un alt seism a avut loc la ora locală 14:15, în aceeași zonă, și a înregistrat o magnitudine de 3,6. Al patrulea cutremur a fost înregistrat în Vrancea, cu o magnitudine de 3,4.