Este veste momentului pentru elevii din România. Propunerea vine chiar din partea Ministrului Educației, Ligia Deca, iar noile reguli ar putea să se aplice începând din vara anului viitor. În ce condiții vor face elevii școală și sâmbătă, de fapt.
Elevii și profesorii ar putea să meargă la școală și în zilele de sâmbăta. Este proiectul de lege propus de Ministrul Educației, Ligia Deca, în contextul în care anumite ore de curs ar putea fi pierdute din cauza examenului de Bacalaureat 2025. NU RATA: An școlar 2024-2025. Interdicție majoră pentru elevi: ce nu mai pot avea asupra lor
În anul școlar 2024-2025, elevii care nu susțin examenul de Bacalaureat trebuie să se prezinte la cursuri până pe data de 20 iunie 2025. În același timp, probele pentru BAC vor începe pe data de 10 iunie. Ligia Deca, Ministrul Educației, propune o regândire a orarului, ceea ce ar putea însemna ca elevii și profesorii să meargă sâmbăta la școală. De asemenea, elevii și profesorii pot face recuperarea orelor pierdute în avans.
”Există școli aglomerate, iar soluțiile în acele cazuri pot fi regândirea orarului, da, adică se poate trece, dacă nu sunt deja în schimburi, se poate merge după-amiază, se poate merge pe recuperare. Da, în anumite sâmbete, chiar înainte, știind că urmează probele”, a declarat la Digi24, ministrul Educației Ligia Deca.
O altă variantă luată în calcul de Ministrul Educației o reprezintă organizarea programelor ”Săptămâna Altfel” și ”Săptămâna Verde” fix în acea perioadă. NU RATA: Elevul îmbrăcat în prima zi de școală în costumul cu steagul Americii își explică gestul. Surprinzător, totul are legătură cu Klaus Iohannis
„Școlile pot să facă această recuperare în avans, adică să știe că vor avea acele zile libere și atunci să-și programeze cumva să restructureze în acel modul orarul în așa fel încât să facă orele care trebuie făcute.
Mai există și o altă soluție pe care ne gândim să o avansăm și anume organizarea de Săptămână Altfel și Săptămâna Verde în acea perioadă. (…) Ne gândim să modificăm această perioadă pentru a o extinde pe întreaga durată a anului școlar în așa fel încât să le dăm școlilor posibilitatea să aibă această oportunitate de a programa atunci când sunt probele de Bacalaureat”, a mai declarat ministra Educației.
Noul an școlar 2024-2025 a început luni, 9 septembrie, cu modificări majore, potrivit Regulamentului de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar și Statutul Elevului. Vor fi interzise telefoanele mobile în timpul orelor de curs – cu excepția utilizării acestora în scop educativ – și înființarea sălilor de detenție.
”Posibilitatea ca un profesor să decidă ca un elev să desfășoare activități în alt spațiu din școală, dacă deranjează ora, este o opțiune, nu este o obligație. În cazul elevilor care în timpul orelor manifestă comportamente care afectează desfășurarea acestora, cadrul didactic poate decide ca aceștia să desfășoare activitate în școală, în timpul orei respective, într-un alt spațiu. În acest caz sunt obligatorii: supravegherea elevului de către un alt cadru didactic sau didactic auxiliar și informarea părintelui”, a anunțat Minesterul Educației.