În atenţia şoferilor! Ce gest le-ar putea aduce o amendă de 725 de lei
O mare parte dintre şoferi obişnuiesc zilnic, mai ales în zonele aglomerate, să folosească în mod abuziv claxonul. Ceea ce nu conştientizează aceştia este faptul că gestul le-ar putea aduce o amendă usturătoare.
Unul dintre detaliile importante din legislaţia rutieră pe care şoferii îl ignoră aproape în fiecare zi ţine de faptul că „mijloacele de avertizare sonoră trebuie folosite de la o distanţă de cel puţin 25 metri faţă de cei cărora li se adresează, pe o durată de timp care să asigure perceperea semnalului şi fără să îi determine pe aceştia la manevre ce pot pune în pericol siguranţa circulaţiei”.
De asemenea, şoferilor le este interzis „să folosească în mod abuziv mijloacele de avertizare sonoră” aşa cum este stipulat la articolul 148, alineatul 14 din Regulamentul de aplicare a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002.
Acest comportament se sancţionează, conform Codului Rutier, cu o sancţiune încadrată în clasa a II-a de sancţiuni. În România există cinci clase de amendă. Primele patru li se aplică persoanelor fizice, în timp ce a cincea se aplică doar persoanelor juridice.
Astfel, amenda maximă pentru persoane fizice (20 de puncte de penalizare) este de la 2.900 de lei, în timp ce pentru persoanele juridice amenda maximă (100 de puncta de penalizare) este de 14.500 de lei.
Clasele de sancţiuni sunt:
- clasa I: 2/3 puncte-amendă;
- clasa a II-a: 4/5 puncte-amendă;
- clasa a III-a: 6 -8 puncte-amendă;
- clasa a IV-a: 9 – 20 de puncte-amendă;
- clasa a V-a: 21- 100 de puncte-amendă.
Nerespectarea acestor prevederi le aduce şoferilor o amendă din clasa a IV-a de sancţiuni care prevede între nouă şi 20 de puncte de amendă. Această sancţiune va fi cuprinsă între 1.305 lei şi 2.900 de lei.
Sursă foto: Arhivă Cancan