In 1996, trei tineri se lanseaza in discotecile din Timisoara, Arad si Oradea sub numele de Genius. In scurt timp, aceasta trupa avea sa devina cea mai iubita formatie din Romania, pana in 2001, cand formatia s-a destramat.
Acum, la 13 ani de la destramarea formatiei, Oana Vincu – solista defunctei trupe – nu mai are nicio legatura cu faima de altadata.
Si nici aspectul ei fizic nu mai aduce in niciun fel cu cel din perioada in care Genius rupea in doua piata muzicala din Romania, cu piese precum „Vara”, „Cheful” sau „Macho Man”.
Dupa destramarea formatiei, Oana a plecat in Statele Unite. Nu a facut-o singura, ci impreuna cu Cezar Halmagean, iubitul ei si, totodata, unul dintre cei doi colegi de la Genius.
Din neferire „taramul fagaduintei” nu avea sa isi respecte renumele si Oana avea sa se intoarca in Romania, mutandu-se in Timisoara natala. Fara iubitul ei, de care s-a despartit, Cezar ramanan in continuare in State.
Nevoita sa ia viata de la capat, fosta solista a trupei Genius s-a facut profesoara de canto. Si cum sangele apa nu se face, anul trecut, a incercat sa revina in industria noastra muzicala, inregistrand un duet cu faimosul Gabriel Cotabita.
Din pacate pentru ea, aceasta idee nu a avut efectul scontat, Oana Vancu ramanand la job-ul de dascal, la Facultatea de Muzica din cadrul Universitatii de Vest din Timisoara.
Povestea Genius – ridicarea si destramarea
Povestea trupei Genius a inceput in 1996, cand Oana Vancu, Cezar Halmagean si Ovidiu Halmagean iau hotararea de a infiinta un grup muzical care canta ceva ciudat pentru acea perioada: dance. In 1997, cei trei au primele aparitii in Timisoara, sub numele Headlights. In luna martie a aceluiasi an, sunt remarcati dupa o aparitie pe un post local TV de Sorin Bocerean – care tocmai incheiase colaborarea avuta 4 ani cu Cargo. Impresarul le propune colaborarea in vedera lansarii la nivel national, iar raspunsul pozitiv al celor trei este dat abia dupa patru luni.
Primele doua piese imprimate artizanal, „Cheful” si „Banii”, sunt prezentate catorva producatori din Timisoara si din Bucuresti. Singurul producător care se arată interesat de materialul prezentat este firma East & Art si asa incepe povestea Genius.
Primul album se vinde ca painea calda, dar confirmarea deplina a succesului avea sa vina in 1998, dupa lansarea celui de-al doilea album, „C02”. Albumul a primit Premiul de popularitate la Festivalul Mamaia 1998 si, conform statisticilor oficiale, a fost considerat cel mai bine vandut album din 1998, Oana si colegii ei primind Discul de Platina.
Urmeaza hit-uri pe banda rulanta, cum ar fi melodia „Macho Man”, prima cantata de cei trei „geniali” in limba engleza. In 2000, Genius a atins apogeul, castigand nu mai putin de 3.000 de dolari pe seara – cota maxima la vremea respectiva in Romania.
Din pacate, povestea Genius avea sa ia sfarsit din cauza neintelegerilor. Astazi, Oana Vancu este profesoara de canto la Universitatea de Vest, Ovidiu Halmagean are o firma de productii video in Timisoara, iar Cezar Halmagean lucreaza in SUA, in statul Navada, unde activeaza in domeniul IT.
J.D