În aceste biserici din România se acceptă donații cu cardul. „Primire pozitivă din partea credincioșilor”

Publicat: 24/08/2023 | 11:54

Reprezentanții mai multor biserici romano-catolice din Transilvania au făcut tot posibilul să se adapteze vremurilor actuale. Ce înseamnă asta? Credincioșii pot face donații folosind cardul bancar. Ce părere au, de fapt, oamenii din comunitate. 

Cutia milei pare să fie rapid înlocuită cu POS-ul. Credincioșii pot face donații în cutia electronică a biserici romano-catolice din Transilvania. Potrivit directorului economic al Ahiepiscopiei Romano-Catolică de Alba Iulia, Stelian Veres, noua modalitate prin care credincioșii pot face donații este deja accesibilă în biserica de la Șumuleu Ciuc, în biserica franciscană din Brașov și în biserica romano-catolică din Satu Mare. Această schimbare vine, de fapt, cu un avantaj suplimentar. Mai exact, potențialii hoți nu vor mai putea fura bani din biserică. Totodată, transparență tranzacțiilor reprezintă un alt plus în opinia credincioșilor, pentru că, fiind într-un cont bancar, se poate verifica foarte ușor unde ajung banii donați și dacă sunt folosiți corespunzător.

Terminalul POS este poziționat la intrarea în biserică, iar credincioșii vor avea la alegere sumele pe care vor să le doneze (5, 10 sau 50 de lei): „În orice caz, ideea a avut parte de o primire pozitivă din partea credincioşilor. În Alba Iulia, chiar şi pelerinii din străinătate sunt adesea uimiţi de cât de bună este ideea aceasta”, a spus directorul economic, potrivit Romkat.ro.

Donații cu cardul în mai multe biserici din România

Citește și: CELE 4 PĂCATE DIN CAUZA CĂRORA PREOȚII ORTODOCȘI NU NE PRIMESC ÎN BISERICĂ, LA ÎMPĂRTĂȘANIE. PĂRINTELE CALISTRAT LE-A ENUMERAT

Credincioșii care vin să se roage în Catedrala Sfântul Iosif din București au, de asemenea, posibilitatea de a face plăți cu cardul sau telefonul. Potrivit reprezentanții Arhiepiscopiei Romano-Catolice de București, noua modalitate de plată a fost inițiată datorită cererilor tot mai mari din partea credincioșilor: Această inițiativă a instalării pos-urilor s-a născut ca o necesitate, atunci când multe persoane care azi nu mai poartă cu ele sume importante de bani și își fac plățile folosindu-se de card sau telefon, atunci, pur și simplu, au voit să facă plăți și la biserică și au regretat faptul că nu avem noi instalat un pos. Orice pos este conectat cu un cont bancar al instituției, al Arhiepiscopiei și, cu siguranță, orice pos înregistrează și suma, de cine a fost depusă, când a fost depusă și contabilitatea este mult mai ușoară. Este un cont de instituție și, sigur, trece pe la serviciul de contabilitate cu toate regulile de funcționare”, a declarat Pr.Dr. Șerban Tarciuziu-Hristofor, purtător de cuvânt al Arhiepiscopiei Romano-Catolice, potrivit Euronews.ro