Dinamo s-a despartit de unul dintre cei mai longevivi suporteri. Doamna Maria Barbu, 85 de ani in luna mai, s-a stins din viata saptamana trecuta. In urma ei a ramas o poveste in alb si rosu, traita la brat cu sotul ei, domnul Mircea.
Fotbalul este, poate, cel mai mare donator de sentimente dintre toate sporturile. In jurul acestui fenomen s-au legat destine, drame, trairi neintelese de multi. Fiecare echipa are religia ei, legendele, valorile si istoria de care se leaga farmecul, dar mai ales povestile care au dat sens istoriei. Multe dintre ele au fost scrise de suporteri, cei care au semnat, prin pasiunea lor, mare parte din identitatea unui club.
Iar pasiunea nu are varsta. Cel mai bun exemplu in acest sens este cel al familie Barbu. Doi octogenari din Bucuresti, mari fani ai lui Dinamo, nelipsiti, indiferent de vreme sau de vremuri, din tribuna stadionului din “Stefan cel Mare”.
Maria, Mircea si chimia lor cu Dinamo, echipa alaturi de care au fost inca din anii 50, atunci cand clubul a pus primele caramizi la temelia unui palmares galonat in fotbalul romanesc. Cei doi s-au cunoscut in urma cu 61 de ani si si-au trait iubirea in alb si rosu.
“Intreba cand joaca Dinamo”
La inceputul saptamanii trecute, acest triumvirat perfect, pastrat la umbra deceniilor, s-a rupt. Doamna Maria cea care a fost pe stadion la primul titlu din istoria lui Dinamo (1955), s-a stins din viata. In urma ei au ramas domnul Mircea (86 ani), fiul injectat genetic cu viciul numit Dinamo si un scaun liber pe stadion. “Mama s-a stins. Avea Parkinson, Alzheimer… In ultimul timp nu a mai putut merge pe stadion, insa nu a uitat de Dinamo, m-a intrebat pana in ultimul moment cand joaca echipa ei. Vedeam meciurile la televizor”, a spus pentru CANCAN.ro, fiul doamnei Barbu.
Jucatorii i-au dedicat golurile
Clubul nu a uitat-o pe femeia care a fost alaturi de Dinamo inca din anii 50. La partida cu “U” Cluj, jucatorii i-au dedicat golurile, chiar sub privirile sotului si fiului ei.
In acelasi timp, pe tabela, a aparut fotografia doamnei Maria. “Tata nu se opreste din plans. E normal, ei au fost impreuna o viata, sunt casatoriti de 61 de ani. Am fost impreuna la meciul cu Universitatea, iar cand am vazut chipul mamei pe tabela am avut un sentiment greu, ciudat. A fost bucurie, dar in acelasi timp o mare tristete. Nu pot sa-l explic. Tata a izbucnit in lacrimi”, a mai declarat baiatul longevivului suporter dinamovist.
CITESTE SI:
Povestea de Oscar a celebrului Mincea Geamgiul, cel mai cunoscut suporter din fotbalul romanesc
“Ne strangeam mai multe mame, luam copiii si plecam la stadion”
Ramas fara sotie, domnul Mircea va duce mai departe, alaturi de fiul lui, traditia unei familii de dinamovisti. O poveste care, indiferent de drama prin care a fost nevoita sa treaca, va fi manata in continuare de amintiri pana la ultimele trairi. Peste toate insa, in tribuna 0, pe randul 18, scaunul 5 va ramane gol. Este locul doamnei Maria, cea care, inainte sa plece isi aducea aminte de de locul ei din istoria „cainilor”: “Vin de tanara la meciuri. De la primul titlu cucerit cu Angelo Niculescu. Sotul meu era mai mult plecat. Stateam in cartierul Tei. Imi aduc aminte ca ne strangeam mai multe mame, luam copiii si plecam la stadion”.