Impozite mai mari la locuințe, începând de la 1 ianuarie 2023. Cu cât ar putea crește
Veste proastă pentru români! De anul viitor, impozitele locuințelor vor crește considerabil, a anunțat Guvernul României. Ministerul Finanțelor pregătește un proiect în acest sens. Iată care este procentul cu care vor fi majorate.
Guvernul vrea tot mai mulți bani. Așa se face că, începând de anul viitor, impozitele la case vor fi majorate chiar și cu 50%, scrie Profit.ro.
În prezent, taxa pe clădiri se stabilește proporțional cu perioada pentru care este constituit dreptul de concesiune, închiriere, administrare ori folosinţă, iar cotele de impozitare au valorile de – 0,2% pentru clădirile rezidențiale și 1,3% pentru clădirile nerezidențiale.
Adică, calculul cotei de impozitare se face în funcție de tipul de proprietar, dacă e vorba de persoană fizică sau juridică. Dacă este vorba de o persoană fizică, cota se calculează în funcție de zona în care se afla, de tipul construcție și alți coeficienți. Pentru o persoană juridică, indiferent de tipul clădirii, valoarea cotei de impozitare se calculează în funcție de devizul final al lucrărilor de construcție sau de prețul de achiziție. Acum, Ministerul Finanțelor vrea ca valoarea cotei, indiferent că vorbim de persoană fizică sau juridică, să fie majorată cu 50%.
(CITEȘTE ȘI: Cât a ajuns să coste o succesiune în 2022. Ce taxe trebuie să plătești și care sunt actele necesare)
Care e motivul pentru care statul vrea majorarea impozitelor
Această decizie implică anumite interese. Mai exact, banii pe care primăriile îi încasează de pe urma impozitelor, reprezintă unul dintre principalele motive pentru care se dorește acest sistem de majorare. Astfel, din 2,8 mil. de lei pe care primăriile i-ar încasa de anul viitor ar fi, deja, cuprinși în calculul bugetului pe anul viitor. În prezent, majoritatea primăriilor aplică o cotă minimă de impozitare. Primăria din Cluj, aplică cea mai ridicată cotă de impozitare posibilă și poate decide, dacă va transfera populației, o parte din impactul acestei majorări.
Impozitul ar putea crește și pentru mașini
Potrivit unui proiect de hotărâre adoptat de Consiliul General al municipiului București, impozitul auto ar putea crește cu 5,1% în municipiul București, în funcție de rata inflației. Astfel, această măsură ar putea fi aplicată pentru mașinile cu capacitatea cilindrică de peste 1.600 centimetri cubi.