Șoferii trebuie să fie la curent cu noile reglementări intrate în vigoare. Recent, autoritățile competente au completat cadrul legislativ cu privire la asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto. Iată care sunt schimbările.
Există anumite completări și modificări pe care cei care au permis de conducere trebuie să le știe. Printre acestea se numără posibilitatea de a completa constatarea amiabilă de accident și în format electronic, nu numai în formă tipărită și eliminarea posibilității de a încheia o poliță RCA, care este valabilă doar pe teritoriul României.
Asiguratorii RCA împreună cu Biroul Asigurătorilor Auto din România pun la dispoziția asiguraților RCA o aplicație numită Amiabila, prin care conducătorii de autovehicule vor putea completa și în format electronic formularul de „Constatare amiabilă de accident”.
Această alternativă digitală reprezintă o evoluție considerabilă pentru piața asigurărilor, România făcând parte dintr-un grup restrâns de țări care au dezvoltat și oferă în prezent șoferilor, o alternativă digitală la formularul de constatare amiabilă.
Dacă înainte erau emise polițe RCA valabile exclusiv pe teritoriul României, lucru care le permitea șoferilor să plătească mai puțin pentru a-și asigura mașina, în prezent, se mai pot emite doar polițe RCA valabile pe teritoriul mai multor țări, nu numai în țara noastră.
Veștile nu sunt prea bune în ceea ce privește costul polițelor RCA. Conform listei tarifelor de referință, acestea vor fi mai mari decât cele de anul trecut. Prețurile au crescut atât pentru persoanele fizice, cât și pentru cele juridice. Aceste tarife nu reprezintă nici tarife minime și nici maxime, ci doar niște indicatori care îi vor ghida pe asigurătorii care fac polițe RCA, dar și pe cei asigurați, în stabilirea propriilor tarife, pe baza acestor valori de referință.
CITEȘTE ȘI: ATENȚIE ȘOFERI! SE DAU AMENZI USTURĂTOARE DACĂ ȚINEȚI ASTA ÎN MAȘINĂ
Odată cu noile modificări intrate în vigoare, există acum un mod de calcul exact al stabilirii despăgubirii pe cale amiabilă al persoanelor implicate într-un accident rutier.
Calculul se face pe baza următorilor trei parametri:
– leziunea traumatică inițială;
– complicațiile post-traumatice – mai exact, acele complicații imediate și/ sau acute sau cronice care beneficiază de recuperare terapeutică;
– consecințele post-traumatice permanente – adică acele complicații cu caracter permanent care nu se mai pot vindeca și care pot genera consecințe posttraumatice severe sau invaliditate.