Pe data de 14 noiembrie, președintele României a fost întâmpinat de președintele Republicii Kenya la State House Nairobi. Cu acest prilej, administrația prezidențială din Kenya a decis să-l primească pe Klaus Iohannis așa cum se cuvinte, cu imnul României. Ce a ieșit, de fapt, este un „remix” la care nimeni nu s-ar fi așteptat. Imaginile au devenit imediat virale pe rețelele de socializare.
Cea mai „înfloritoare” variantă a imnului s-a auzit marți în Kenya și a ajuns să fie cunoscută de întreaga țară. Chiar Administrația Prezidențială a României a postat imaginile, pe rețelele de socializare, dar nu se aștepta la un asemenea impact. Internauții care au văzut imaginile au devenit imediat cârcotași și au lăsat o mulțime de reacții:
„Au greșit intonația, dar este bine că România are relații cu statele democratice Africane!”, „Mai greu cu intonația, restul este bine”, „Ce să mai? Numai contracte cu Kenya de acum încolo”, „Au dat rasol la imn”, „Ce glumă proastă”, sunt doar câteva dintre comentarii.
Președintele României a trecut cu vederea detalii cu privire la imn, dar a spus că va demara mai multe vizite în Africa, spre creșterea investițiilor și a relațiilor comerciale ale țării noastre. Scopul final este de a face patria cunoscută și de a-i promova interesele:
„Seria de vizite în Africa pe care o încep astăzi reprezintă primul demers politico-diplomatic al României la acest nivel din ultimii 30 de ani. Creșterea investițiilor și a relațiilor comerciale în această zonă înseamnă o oportunitate majoră pentru țara noastră, motiv pentru care am și insistat pentru adoptarea, recent, a Strategiei Naționale pentru Africa.
Vizitele din această perioadă în Africa au scopul de a demara acțiuni foarte solide de promovare a intereselor directe ale României, pe termen mediu și lung”
„Kenya este o poartă de intrare pe continentul african și unul dintre prietenii noștri tradiționali. Am avut astăzi discuții excelente cu William Ruto, Președintele acestui stat democratic stabil, cu o perspectivă de dezvoltare foarte bună, și am identificat posibilități de colaborare în domenii cruciale pentru societățile noastre: educație, protecția mediului și schimbările climatice, biodiversitate și păduri, digitalizare, tranziție energetică, răspuns eficient la dezastre naturale și insecuritate alimentară.
Totodată, au fost semnate importante documente bilaterale de cooperare în domeniul mediului, domeniul sanitar-veterinar și al siguranței alimentare, al cercetării agricole și al formării diplomaților. Pozițiile geostrategice ale țărilor noastre trebuie valorificate și am decis să încurajăm mediul de afaceri din Kenya și din România să demareze proiecte comune, mai ales în zona energiilor verzi, cu beneficii pentru întreaga Europă”, a transmis Klaus Iohannis pe Facebook.
(CITEȘTE ȘI: Chiriașii din casele lui Klaus Iohannis au linie directă cu președintele României. Ce fel de proprietar este șeful statului)