Imaginile care au făcut înconjurul Internetului. Preotul Viorel Olaru din București a fost surprins de camerele de luat vederi în momentul în care extrăgea, cu ajutorul unui umeraș, bani din cutia milei. Acesta agăța bancnotele și le scotea în afara cutiei. De asemenea, preotul nu s-a oprit doar la această faptă neortodoxă, încât inventase o strategie de tăiat chitanțe, prin care păstra pentru el sume de 300-400 de lei, potrivit informațiilor oferite de Libertatea.
Preotul care slujește în parohia Sfântul Proroc Daniel, localizată în zona Berceni, a fost surprins când extrăgea bani din cutia milei. Încă din anul 2017, angajații bisericii nu au putut trece cu vederea valoarea mică a sumelor de bani care erau adunate în cutia milei. Din acest motiv, au verificat camerele de supraveghere din biserică și și-au dat seama, de fapt, unde ajungeau sume semnificative de bani. (VEZI ȘI: MAI MULȚI PREOȚI DIN VASLUI AU FOST AMENDAȚI! OMENII LEGII I-AU SURPRINS ÎNTR-UN RESTAURANT. „AM FOST SĂ SFINȚIM MOBILA NOUĂ”)
Banii care trebuiau să ajungă la săraci ajungeau, de fapt, în buzunarele preotului Viorel Olaru. Angajații bisericii au explicat faptul că în acele cutii mari de lemn erau strânse sume de ordinul miilor de lei. Mai mult decât atât, a fost implementat un sistem prin care cutia milei să fie deschisă doar în prezența altor persoane. Însă preotul a inventat un umeraș mai mic, ce îi permitea să scoată banii.
„Tocmai pentru că în cutiile mari, de lemn, se adunau sume însemnate, de ordinul miilor de lei, biserica a reglementat un sistem prin care cutia milei să fie deschisă în prezența mai multor persoane”, este explicația oferită de o sursă, potrivit sursei citate mai sus. (CITEȘTE ȘI: ARHIEPISCOPII ȘI PREOȚII AU VENIT CU MAȘINI DE LUX LA SFINȚIREA UNEI BISERICI DIN SUCEAVA: „AM CREZUT CĂ E VREO NUNTĂ CU MANELIȘTI!”)
Hotărârea nr. 8783 din 25 octombrie 2011 a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române transmite următoarele reguli:
a) La efectuarea săptămânală a monetarului (deschiderea cutiei milei, precum și după slujbele religioase), alături de paroh şi preoții coslujitori, dacă sunt mai mulți preoți, să participe și epitropul bisericii și, prin rotație, unul dintre consilierii parohiali;
b) Cutiile în care se depun donaţiile bănești ale credincioșilor vor fi asigurate cu două sau trei încuietori, iar cheile se vor păstra la două sau trei persoane diferite de cele implicate în administrarea bunurilor bisericești;
d) Niciun preot paroh şi niciun preot coslujitor nu poate efectua singur monetarul.