Imaginile durerii vin din Maroc. Oamenii sapă cu mâinile goale printre dărâmături, după cutremurul devastator
În urma cutremurului care a avut loc în noaptea de vineri spre sâmbătă, în Maroc, aproximativ 300.000 de mii de persoane au fost afectate. A fost instituit doliu național timp de 3 zile, după ce 2.000 de persoane și-au pierdut viața, iar alte 2.000 sunt rănite. Supraviețuitorii caută hrană și apă, în timp ce echipele de salvare continuă căutările pentru a vedea dacă mai există oameni prinși sub dărâmături. Unii dintre ei sapă cu mâinile goale.
Cel mai puternic seism înregistrată vreodată în Maroc, cu magnitudinea de 6,8 pe scara Richter, s-a produs la 71 kilometri sud-vest de Marrakech, în Munţii Atlas, și a pus la pământ sute de clădiri.
În urma dezastrului, multe persoane au fost prinse sub dărâmături. Autoritățile estimează peste 2.000 de morți, în timp ce alți 2.000 de oameni răniți, 15 dintre aceștia fiind francezi.
Unii dintre ei s-au trezit fără nimic. Nu au mai adăpost, iar acum sunt nevoiți să-și caute hrană și apă pentru a supraviețui.
„Următoarele 24 până la 48 de ore vor fi decisive pentru salvarea de vieţi”, a declarat Caroline Holt, director global de operaţiuni al Federaţiei Internaţionale a Societăţilor de Cruce Roşie şi Semilună Roşie, într-un comunicat.
Echipele de salvare încă mai găsesc supraviețuitori prinși sub dărâmături
Oamenii se descurcă fiecare cum pot. Unii dintre ei caută cot la cot cu echipele de salvare oamenii de sub dărâmături.
„Ne-am pierdut casele, am pierdut oameni, iar de două zile dormim afară”, a declarat unul dintre supraviețuitori, Yacine Noumghar. „Nu avem mâncare. Suntem fără apă. Am rămas şi fără electricitate”, a mai completat bărbatul, notează EVZ.
Cele mai multe case distruse de cutremur sunt în satele afectate din Munții Atlas, iar pentru echipele de salvare să ajungă în acele zone reprezintă o adevărată provocare.
„Sunt încă multe persoane sub dărâmături. Oamenii încă îi caută pe cei dragi”, a declarat Adini Moustafa, un locuitor din zona din jurul Asni, pentru Reuters, susținând că oamenii au ajuns să dea la o parte ruinele cu mâinile goale.