Imagini rare pe cerul nopții! Un meteorit s-a dezintegrat și a intrat în atmosfera Pământului, provocând un spectacol vizual. Locuitorii din Portugalia și Spania au observat cum întregul cer s-a luminat într-un albastru – verzui neon. Mingea ”de foc” a străbătut cerul în noaptea de sâmbătă spre duminică (18-19 mai).
Meteoritul a luminat cerul deasupra Spaniei și Portugaliei, iar locuitorii au surprins imagini cu momentul în care mingea de foc intră în atmosfera Pământului și se dezintegrează. După ce mai multe imagini au fost urcate pe rețelele de socializare, autoritățile locale au confirmat că spectacolul astronomic a fost provocat de un meteorit – vezi imagini în secțiunea VIDEO.
Citește și: CÂND VINE VARA ÎN ROMÂNIA! METEOROLOGII ANM AU ANUNȚAT DATA EXACTĂ
Totodată, căderea meteoritului a fost confirmată de Agenția Spațială Europeană (ESA), care a surprins mingea de foc cu ajutorul camerelor sale din Cáceres, Spania. Meteoritul a fost o bucată dintr-o cometă care a trecut cu o viteză uluitoare deasupra Spaniei și Portugaliei, călătorind cu aproximativ 160.000 de kilometri pe oră, adică de aproximativ 65 de ori mai repede decât viteza maximă a unui avion de vânătoare Lockheed Martin F-16.
Reprezentanții Agenției Spațiale Europeane au adăugat că meteoritul a ars probabil deasupra Oceanului Atlantic la o altitudine de aproximativ 60 de kilometri deasupra Pământului.
„Camera de globuri de foc a ESA din Cáceres, Spania, a reperat acest meteorit uimitor noaptea trecută! Biroul nostru de apărare planetară analizează în prezent dimensiunea și traiectoria obiectului pentru a evalua șansele ca vreun material să fi ajuns la suprafață”, se arată în postarea Agenției Spațiale Europene – de pe platforma X.
Imagini și videoclipuri uimitoare cu meteoritul au fost încărcate pe aproape toate platformele de socializare, acolo unde utilizatorii au discutat despre bila de foc strălucitoare. „Stelele căzătoare” de acest fel sunt bucăți de material care se desprind din corpuri mai mari precum asteroizi, comete, Luna sau chiar alte planete și intră în atmosfera Pământului cu viteze mari. În timpul contactului cu atmosfera, aceste particule dau naștere fenomenului meteor – atunci când se formează dâra luminoasă.