Imagini spectaculoase pe cer în Gorj! Fenomenul petrecut în Târgu Jiu a stârnit interesul cercetătorilor
Un adevărat spectacol a fost pe cerul României joi seara, la care martori au fost gorjenii. În urma condițiilor meteo extreme, norii mammatus și-au făcut apariția între două furtuni, iar imagini senzaționale au fost surprinse pe cer de către locuitorii din Târgu Jiu. Norii atipici i-au uimit pe gorjeni și au stârnit interesul cercetătorilor.
Furtuna care a făcut ravagii seara trecută în mare parte din România a oferit pe lângă pagubele serioase și un spectacol de zile mari, ce a fost văzut pe cer în Gorj. Aici, oamenii au sesizat apariția unor nori atipici. Cerul a fost brăzdat de norii mammatus, care au atras imediat atenția. Gorjenii au ieșit din casă și au surprins în imagini spectacolul oferit de natură.
(CITEȘTE ȘI: METEOROLOGII ACCUWEATHER AU MODIFICAT PROGNOZA. PE CE DATĂ SE ÎNTOARCE CANICULA ÎN BUCUREȘTI ȘI ÎN CELELALTE ORAȘE DIN ROMÂNIA)
Imagini spectaculoase pe cer în Gorj
Așa cum spuneam, seara trecută, 13 iunie, îniate ca o furtună de proporții să se dezlănțuie, gorjenii au avut parte de un adevărat spectacol pe cer. Norii mammatus și-au făcut apariția, iar oamenii au fost fascinați de aceștia, așa că nu au ezita să îi fotografieze.
Potrivit specialiștilor, norii mammatus se formează atunci când aerul rece de la înălțimi mai mari coboară în zona periferică a unei furtuni intense. Mișcarea descendentă dă naștere acestui model celular, cu aspectul unor „pungi” create la baza norilor de ploaie, de tip cumulonimbus sau de alte tipuri.
Norii mammatus sunt cel mai adesea asociați cu furtuni puternice. Ei se extind adesea de la baza unui nor de tip cumulonimbus, dar pot fi găsiți și sub norii altostratus și nori cirrus, precum și nori de cenușă vulcanică. Potrivit OMM International Cloud Atlas, aceste formațiuni de nori au fost descriși pentru prima dată în 1894 de William Clement Ley.
Gorjenii s-au bucurat de spectacol și au împărtășit în mediul online numeroase fotografii cu cerul brăzdat de norii mammatus.
„Norii Mammatus, cei care au încântat privirile gorjenilor în această seară! Formarea acestora este în strânsă relație cu forfecarea ridicată a vântului din altitudine, întrucât acesta i-a modelat, luând naștere aceste pungi de umiditate, în contextul unei mase de aer instabil!
Fotografiile de mai jos sunt rezultatul unei ieșiri pe teren, în care recunosc, au reușit să mă fascineze de îndată ce au acoperit mare parte din județ!”, este mesajul transmis de un gorjean, în mediul online.
Vremea rea face ravagii
Deși gorjenii s-au bucurat de un adevărat spectacol pe cer, norii mammatus au fost spulberați de o furtună ce a făcut ravagii în aproape toată țara. Precipitațiile abundente și grindina le-au dat de furcă românilor și au făcut pagube considerabile.
De asemenea, se pare că vremea rămâne una capricioasă, iar meteorologii nu vin cu vești prea bune. ANM a anunțat o nouă alertă meteo, de această dată fiind vorba de un cod galben de instabilitate atmosferică accentuată. Avertizarea este valabilă în intervalul 14 iunie, ora 12 – 14 iunie, ora 23.
„În intervalul menționat, în Dobrogea, Muntenia, sudul Moldovei, în estul și sud-estul Transilvaniei și local la munte vor fi perioade cu instabilitate atmosferică. Aceasta se va manifesta prin averse torențiale, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului, izolat vijelii (rafale în general de 55…70 km/h) și grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 25…30 l/mp și izolat de peste 50 l/mp.
Astfel de fenomene vor fi pe arii restrânse și în restul țării. În sudul Banatului și în sud-vestul Olteniei, din a doua parte a zilei vor fi intensificări ale vântului cu viteze la rafală în general de 55 km/h”, anunță meteorologii.